Nu ruim 200 Oekraïners in Lochem

0
De nieuwe gemeenteraad van de gemeente Lochem. Middenvoor staat burgemeester Sebastiaan van 't Erve en linksvoor griffier Peter de Boer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSEL – Er worden nu al ruim 200 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Lochem. Hotel Scheperskamp kwam vorige week donderdag beschikbaar en zat zondagavond al vol met 105 mensen. Bij particulieren thuis worden zeker nog eens 100 mensen opgevangen. Dat getal is een schatting.

Burgemeester Sebastian van ‘t Erve deelde deze getallen woensdagavond met de gemeenteraad. Bij de installatie van de raadsleden stond hij nog even stil bij de toestand in de wereld en wat dit mogelijk nog vraagt van de gemeente.

Opvangplaatsen

Van ‘t Erve verwacht dat het Kabinet de burgemeesters op korte termijn de opdracht geeft om meer opvangplaatsen voor vluchtelingen te realiseren. Hij gaf aan dat hij de verantwoordelijkheid dan graag met de raad wil delen. Hij sprak zijn zorgen uit over mogelijke spanningen die kunnen ontstaan als blijkt dat de komende tijd alle woonruimte naar vluchtelingen gaat, terwijl ook veel eigen inwoners zitten te springen om woonruimte.

Naast het hotel en de plekken bij particulieren zijn er besprekingen gaande met de eigenaren van Europarcs Resort De Achterhoek in Lochem en De Bloemenkamp in Gorssel. Samen is dit naar verwachting goed voor zo’n 130 opvangplekken. De vrees is dat dit nog lang niet genoeg is en de gemeenten voor nog grotere opgaven komen te staan.