Nijha schrapt banen door impact coronacrisis

0
Nijha aan de Hanzeweg (foto: archief)

LOCHEM – Bij de Lochemse sport- en speelmaterialenfabrikant en -leverancier Nijha BV hakt de coronacrisis er flink in. De omzet blijft dit jaar tot nu toe dik 20 procent achter bij de verwachtingen. Niet zo gek als je bedenkt dan Nijha het vooral moet hebben van gemeentelijke (sport)accommodaties, speelplaatsen, scholen en zorgcentra. De tegenslag krijgt gevolgen voor het personeel. Tien tot twaalf mensen moeten gedwongen vertrekken. Dat komt neer op ongeveer acht fulltimebanen.

Directeur-eigenaar Kees van Marion zegt dat het personeel het zwaarst op de lasten drukt en dat ingrijpen noodzakelijk is om het bedrijf overeind te houden. Hij doet daarnaast ook een beroep op de verlengde NOW-regeling waarmee via het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten kan worden verleend.

Minder bestellingen

“Omdat de scholen lang gesloten waren bleven bestellingen via onze webshop uit. En ook gemeenten worstelen met de nieuwe situatie. Daar is het lastig om snel nieuw beleid te formuleren en dat leidt tot veel onzekerheid bij ons”, aldus Van Marion. Bij Nijha werken momenteel een kleine 100 mensen. Omdat er vrij veel parttimers werken is het aantal fulltimebanen (fte’s) aanzienlijk minder.

Vakbond

Afgelopen woensdag heeft FNV-Metaal met het personeel gesproken. “Ze hadden toestemming om met alle medewerkers te praten, dus niet alleen hun leden. Ik vind transparantie op dit moment belangrijk”, zo laat Kees van Marion weten. Als werkgever moet hij volgende week nog met de bond onderhandelen. Daarbij gaat het onder meer over een sociaal plan. Een positief advies van de vakbond is bovendien van belang voor de genoemde NOW-aanvraag.

De OR van Nijha is om advies gevraagd. Deze wordt begin volgende week verwacht.