Nieuwe ruimere jas voor YLA Lifestyle & Wol

0
Lotte van 't Klooster in het nieuwe pand van YLA Lifestyle & Wol (foto: :LochemsNieuws)

LOCHEM – Het is 2009 als Lotte van ‘t Klooster het tijd vindt om een hobby te zoeken. Haar moeder weet wel wat: haken. Nu, 8 jaar later, is de hobby uitgegroeid tot een heus bedrijf. Op 28 oktober wordt het nieuwe pand aan de Leichlweg in Lochem geopend. Het is er ruim, licht en door de vele bollen wol en garen vooral uiterst kleurrijk.

Markt
YLA Lifestyle & Wol is de naam. YLA staat Yvonne, Lotte en Antoine. De eerste en de laatste zijn de moeder en vader van Lotte. De eerste zelfgemaakte producten werden destijds verkocht op markten of via Marktplaats. En omdat nu eenmaal vaak van het een het ander komt, werd besloten ook de nodige materialen te gaan aanbieden.

Booming
Had tij zat alvast mee want breien en haken zijn de laatste jaren zogeheten booming businesses. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel dateert uit 2013. Het bedrijfje groeide via de zolder en andere delen van de ouderlijke woning richting een bijgebouw in de achtertuin. Daar werd ook begonnen met workshops die bekend werden onder de naam ‘Het Haakatelier’.

YLA Lifestyle & Wol (foto: LochemsNieuws)

Promotie
,,Ik kon toen gelukkig een dag minder gaan werken”, vertelt Lotte. ,,Ik ben actief in de communicatie en social-media en dat komt goed van pas als je een bedrijf moet promoten.” Het spreekt dus voor zich dat er een levendige Facebookpagina is en een eigen blog.

Nieuwe pand
Het nieuwe pand bevindt zich onder hetzelfde dak als kinderopvang Eigen-Wijs. Daar werkt de zus van Lotte en toen het ruimteprobleem aan de orde kwam wist zij dus nog wel wat. Lotte’s echtgenoot Thomas verhuisde meteen mee met zijn audio-reparatiebedrijf en de Bandjesfabriek waarmee hij de laatste tijd zoveel media-aandacht trok. Ook de opening hiervan is op 28 oktober. (Lees HIER ons verhaal over de Bandjesfrabriek)

Groei
De groei van YLA ontstond onder meer door tijdig in de spelen op populaire ontwikkelingen in de markt. Zo was het Lochemse bedrijfje er vrij snel bij toen ‘iedereen’ de garens van het Engelse merk Stylecraft moest hebben. ,,Het was best een investering en dus een gok maar we waren wel de derde in Nederland die het konden aanbieden”, vertelt Lotte. ,,Dat zorgde voor veel naamsbekendheid.”

Webshop
YLA is een webshop maar de behoefte om dingen te bekijken of persoonlijk af te halen blijkt groot. En natuurlijk is de ruimte nodig voor workshops en andere activiteiten die met regelmaat worden gehouden.

Persoonlijk
,,We onderscheiden ons verder door een erg persoonlijke benadering. Grote online-bedrijven hebben daar vaak geen tijd of mensen meer voor. Veel klanten hebben moeite met het kiezen van kleuren, dus daar helpen we ze graag bij”, zegt Lotte. Een andere ‘tak van sport’ die erbij is gekomen is het ontwerpen van patronen.

YLA Lifestyle & Wol (foto: LochemsNieuws)

Trendgevoelig
De markt blijkt erg trendgevoelig. Momenteel is er bijvoorbeeld veel aandacht voor garen uit de VS. ,,Die is in heel veel kleuren beschikbaar en de producent is erg goed in marketing”, zo verklaart Lotte de populariteit. Een andere trend is Crochet Along, dat gemakshalve wordt afgekort tot CAL. Het idee is dat vele mensen samen werken aan een enorm haakwerk. Iedereen levert z’n eigen bijdrage. Ook YLA is zo’n project gestart.

Betaalbaar
Tijdens de voorbije economische crisis zijn veel mensen gaan haken en breien omdat het een relatief betaalbare hobby is. Inmiddels mag het vaak weer wat kosten maar heeft iedereen nog steeds de keuze om het zo duur te maken als hij of zij wil. ,,Je kunt die prachtige deken maken voor 30 of voor 100 euro”, geeft Lotte aan.

Workshops
De komende tijd zijn er regelmatig workshops. Bijzonder zijn die van José Dammers in november, die zonder patroon werkt en van Adinda Zoutman in januari. Zij haakt kunstwerken die op foto’s eerder iets weg hebben van schilderijen dan van haakwerk.

Haak-in
Twee keer per maand is er op de donderdag een haak-in-avond. Daar draait het vooral om de gezelligheid en het elkaar inspireren. De toegang bedraagt 2,50 euro voor koffie of thee en iets lekkers. Verder verplicht het tot niets.

Kijk voor data en tijden van de workshops op de website of de Facebookpagina.

INFO:
YLA Lifestyle & Wol
Leichelweg 24
7241 CV Lochem

T:  0573-460412
M: info@ylalifestyle.nl

YLA Lifestyle & Wol (foto: LochemsNieuws)