Vunzing na bezettingswissel weer ‘t podium op

0
Vunzing aan het werk in de oefenruimte (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De band Vunzing gaat na een flinke verandering in de bezetting weer het podium op. Op zaterdag 28 oktober speelt de band in café In den Olden Keyzer aan de Bierstraat in Lochem. Het wordt een dubbelconcert want ook Spectors Wall is van de partij. Beide bands delen sinds enige tijd de zanger, Daniël Wansink.

Trio
Het kwartet van weleer is een trio geworden. Dan kon doordat nieuwkomer Daniël Wansink de kwaliteiten van de vertrokken leden Buddy Wendersteyt (gitaar) en Herman Priester (zang) in zich verenigt. Priester is de nieuwe zanger van Ides of May, dat nog zoekende is naar een nieuwe naam. Wendersteyt speelt inmiddels in The Lochmess Clan.

Daniël Wansink

Strak
Vunzing bestaat nu – naast Wansink – uit bassist Harry Kettelarij en drummer Jean L’Amie. Een bezoek aan de Larense oefenruimte van de band leert dat de komst van de nieuwe gitarist/zanger in muzikaal opzicht geenszins een aderlating is. Het klinkt strak, stevig(er) en met het voor de ware rock ‘n’ roll-liefhebber altijd heerlijke simplisme van bas, gitaar en drums.

Ontstaan
Vunzing ontstond niet lang na de eeuwwisseling. De oorspronkelijke leden kwamen uit de Jan Ottink Band. Ottink zelf wilde destijds meer richting muziektheater, zijn bandleden vonden dat hij dat beter met andere muzikanten kon gaan doen. Met Herman Priester als zanger werd Vunzing geboren.

Harry Kettelarij

Naam
Kettelarij en L’Amie over het ontstaan van die naam: ,,Dat stamt nog uit de tijd van de Jan Ottink Band. Als iemand er in de kleedkamer eentje liet vliegen werd hij steevast ‘vuns’ of ‘bunzing’ genoemd. Dat is versmolten tot Vunzing.

Zang
Daniël Wansink werd in eerste instantie aangetrokken als gitarist. Op dat moment was nog geen sprake van het vertrek van Herman Priester. ,,Maar geconfronteerd met de zangkwaliteiten van de nieuwe man zei Herman; ‘daar ga ik niet naast staan!’,” vertelt Harry Kettelarij lachend. Zo ontstond dus het huidige driemanschap.

Jean L’Amie

Breder
Daniël Wansink heeft al enige faam opgebouwd als typische hardrock- en metalzanger met een vrij hoog stemgeluid. ,,Bij Vunzing zing ik toch wat anders. Dat is meer mijn ‘gewone’ zangstem”, zo legt Wansink uit. Hij zegt bij zijn nieuwe band ook een bredere muzikale kijk te hebben gekregen. ,,Ik zoek dingen beter uit en ben waar nodig wat subtieler gaan spelen. Daar word ik niet slechter van. Ik was vooral de powerakkoorden uit de metal gewend.”

Repertoire
Het nieuwe trio is met de stofkam door het repertoire van de band gegaan. Zo’n 12 nummer van de oude setlijst bleven overeind. Typische Vunzing-nummers in zowel het Engels als het Nederlands. Maar er wordt ook al gewerkt aan nieuwe songs. Vooral Daniël vrij productief op dat vlak.

Toekomst
Wat betreft de toekomst zijn de plannen bescheiden. Go with the flow, is de gedachte. ,,Kijken wat er op ons pad komt”, zegt Jean L’Amie. ,,We willen wel opnames gaan maken”, voegt Harry Kettelarij toe. ,,In de oefenruimte en op het podium hoor je nooit goed hoe het totaal klinkt. Daarom zijn opnames heel leerzaam.” Het eindresultaat wordt mogelijk via de Facebookpagina van de band wereldkundig gemaakt.

INFO
Op zaterdag 28 oktober speelt Vunzing in In den Olden Keyzer.
De andere band van Daniël Wansink – Spectors Wall speelt daar diezelfde avond ook. Daar is Daniël overigens alleen zanger en geen gitarist.

Het begint rond 22 uur en de toegang is gratis.

Spectors Wall