Bakkerij Ten Broeke is nu Hofleverancier

1
Dick ten Broeke voor zijn bedrijf aan de Zutphenseweg. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De 100-jarige bakkerij Ten Broeke heeft het predicaat Hofleverancier ontvangen. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve bracht het goede nieuws zaterdagavond persoonlijk, tijdens een feestavond van het bedrijf.

Tijdens de uitreiking memoreerde de burgemeester de geschiedenis van de bakkerij ongeveer als volgt:
Grootvader Gerrit ten Broeke is met zijn vrouw Wilhelmina Reurslag de oprichter en eerste bewoner van de bakkerij aan de Zutphenseweg. Zij runnen eerst een bakkerijtje annex kruidenierszaak aan de Achterstraat in Lochem. Omdat er aan de Achterstraat geen uitbreiding mogelijk is, verhuist de bakkerij in 1917 naar de Zutphenseweg.

Generaties
Na het overlijden van Gerrit in 1936 zetten zijn vrouw en hun 19-jarige zoon Derk-Jan de bakkerij voort. In 1951 trouwt Derk-Jan met Bertha Bannink en komt een nieuwe generatie in de bakkerij. Derk-Jan bakt en Bertha staat in de winkel. In 1979 neemt hun zoon Dick de bakkerij over. Hij vernieuwt de bakkerij en breidt grondig uit. Dick trouwt in 1988 met Marianne Eierkamp en zij krijgen drie dochters. De oudste werkt als vakbekwaam bakster in Bunnik.

Oudste bakker
Bakkerij Ten Broeke is de oudste bakker van de gemeente Lochem en dat is te zien aan het interieur van de winkel: dat is nog bijna hetzelfde als in 1917. Achter de winkel is een moderne bakkerij waar steeds nieuwe en innovatieve producten gemaakt worden. De bakkerij bakt ook op maat, waarbij aandacht is voor speciale wensen van klanten, als zij bijvoorbeeld een allergie hebben. Uit de wijde omtrek weten klanten de bakkerij te vinden.

Maatschappelijk betrokken
De bakkerij is erg maatschappelijk betrokken, wat blijkt uit de bijdrage aan goede doelen en verenigingen, open dagen voor kinderen en leerlingen, het bieden van stageplaatsen aan BBL-leerlingen en werk aan mensen met een beperking. Ook betrekt de bakkerij haar medewerkers intensief bij bedrijfs- en productontwikkelingen.

Van onbesproken gedrag
Zijne Majesteit de Koning kent het recht tot het voeren van het Predicaat Hofleverancier toe aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio en die daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. De bestuurders van een bedrijf dat dit predicaat krijgt, moeten van onbesproken gedrag zijn, net als de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf voldoende onderbouwd zijn.

1 REACTIE

  1. Het hofleverancier zijn betekent dat je middels een predicaat, ( predicaat hofleverancier), het op de gevel voor de inwoners kan laten mee beleven. Dit hoort normaal gesproken door B&W geregeld te worden. Tenminste als ze trots op jullie zijn.

Comments are closed.