Nieuwe persluchtinstallatie FrieslandCampina is olievrij

0
FrieslandCampina in Lochem (bron: FrieslandCampina)

LOCHEM – Bij FrieslandCampina in Lochem worden boter, boterolie en melkpoeder geproduceerd. Een groot deel van de machines werkt op perslucht. Compressorenproducent BOGE heeft het afgelopen jaar een 100 procent olievrije installatie gebouwd in een centrale ruimte in het complex aan de Goorseweg.

De fabriek in Lochem bestaat uit twee gebouwen, waar al geruime tijd op verschillende locaties gedateerde compressorinstallaties opgesteld stonden. In eerste instantie lag het plan op tafel om enkel de compressoren van de boterfabriek te vernieuwen, maar uit een efficiëntiemeting van BOGE volgde een centraal plan voor beide gebouwen. Om dat voorstel te realiseren, heeft FrieslandCampina een volledig nieuwe, centrale ruimte ingericht voor de BOGE-apparatuur. Vanuit deze ruimte wordt het overgrote deel van alle machines aangestuurd door BOGE-perslucht.

lees verder onder de foto…

De centrale persluchtruimte van FrieslandCampina Lochem (bron: FrieslandCampina)

In gebruik genomen

Ronald Engberts, directeur van BOGE BeNeLux, vertelt dat zijn team bijna twee jaar bezig is geweest met het project. “FrieslandCampina zocht destijds een persluchtspecialist met olievrije compressoren (klasse 0) en ruime ervaring in de voedingsbranche. We zijn nog altijd enorm trots dat zo’n gerenommeerd bedrijf als FrieslandCampina voor BOGE heeft gekozen.” Uiteindelijk heeft de persluchtspecialist de volledige installatie op zich genomen: van het (RVS) leidingwerk tot het installeren van de compressoren en drogers. Eind 2020 is de volledige opstelling in gebruik gegaan.

Kosten

Om de energiekosten te beperken, de efficiëntie te verhogen en bedrijfszekerheid te garanderen, heeft BOGE de opstelling verdeeld in één frequentiegeregelde olievrije 160 kW BOGE-schroefcompressor en een tweetal 220 kW BOGE HST-Turbocompressoren. Tevens zijn er twee BOGE adsorptiedrogers voorzien van vacuümkoeling, die beide geschikt zijn voor de maximale capaciteit van FrieslandCampina.

Ook zal er een stuk overcapaciteit zijn voor de toekomst. De complete installatie wordt aangestuurd met een van de meest innovatieve besturingssystemen op de huidige markt: de airtelligence BOGE provis 2.0.

The air to work

Met deze opstelling is FrieslandCampina verzekerd van 100% olievrije (klasse 0), droge perslucht met een dauwpunt van -40 °C én een back-up voor zowel de compressoren als de persluchtconditionering. Op deze manier voorkomt ‘The air to work’ te allen tijde dat FrieslandCampina de productie onverwachts stil moet leggen.