Nieuwe album van Moonyard geproduceerd door drummer De Dijk

0
Moonyard (foto PF)

(verscheen ook in de Berkelbode)
VORDEN/ZUTPHEN – Een LP uitbrengen in coronatijd. Dan moet je creatief worden. De bandleden van Moonyard brengen het op wit vinyl uitgebrachte limited-edition album tot aan de huisdeur van de voor-intekenaars. Dat schept een bijzondere band met de fans, zo blijkt. De plaat wordt goed ontvangen. De productie was in handen van Antonie Broek, de drummer van De Dijk.

Door Henri Bruntink

Stef Woestenenk, gitarist en zanger van Moonyard, kan de keuze voor de producer goed verklaren: “Onze muziek is duidelijk anders en we zijn ook niet zulke grote fans van De Dijk dat we alle nummers kunnen meezingen. Maar de albums van De Dijk klinken altijd heel erg goed. Dat was de reden dat we met Antonie Broek belden. En hij reageerde enthousiast.”

Wie ‘Crescent’, want zo heet het album, beluistert kan niet anders dan concluderen dat het geweldig klinkt. En inderdaad, de eindmix doet denken aan het geluid van De Dijk. Het is zo’n typische open mix waarbij je als luisteraar bij wijze van spreken al luisterend tussen de afzonderlijke bandleden kunnen ‘rondlopen’. Je kunt bijna moeiteloos volgen wat de bassist speelt of de toetsenist. Het wordt nergens een brij, zelfs niet als een hammondorgel de nummers ‘inkleurt’.

Proces van 2 jaar

De plaat werd deels opgenomen in Roy’s Kitchen in Kotten bij Winterswijk en deels afgerond in de studio van Antonie Broek in Amsterdam. Op twee tracks zijn de blazers van De Dijk te horen en toetsenist Pim Kops neemt een accordeonpartij voor zijn rekening.

Het hele proces heeft zo’n twee jaar geduurd. Stef Woestenenk zegt: “We wilden het goed aanpakken. Het begint met het schrijven en selecteren van de liedjes die geschikt zijn voor zo’n album. Toen volgde de stap richting geschikte producer. Antonie Broek heeft eerder de soloplaat ‘Howling at the Moon’ van Bennie Jolink geproduceerd. Ik vroeg Bennie of hij het telefoonnummer van Antonie nog had en dat bleek het geval.”

Voorprogramma

De producer kwam een paar keer naar de oefenruimte van Moonyard in Zutphen en de band toog op zijn beurt enkele keren naar Amsterdam. Er was duidelijk sprake van een klik. Dat ging zelfs zo ver dat de manager van De Dijk Moonyard zelf voorstelde als geschikt voorprogramma voor concert dat de band rond Huub van der Lubbe in juni het Lochemse Openluchttheater zou geven.

Stef Woestenenk is zelf erg enthousiast over de keuze voor vinyl. “Het klinkt op een of andere manier warmer en directer dan digitaal.  En je hebt echt wat in handen met zo’n hoes.” De klaphoes is ontworpen door de Zutphense bassist Hans Hoog Stoevenbelt van Moonyard en is volgens Stef ‘een waar kunstwerk’.

‘Crescent’ staat overigens voorhalfvolle maan of maansikkel dus de titel blijft dichtbij de bandnaam. Crescent is verwant aan het Franse ‘croissant’, het broodje in de vorm van een maan.

Lees verder onder de afbeelding…

De (opengeklapte) hoes van het album Crescent van Moonyard

Geen presentatie

De plaat is deels in eigen beheer uitgebracht maar in samenwerking met het label ‘Choose Your Tune’. En dan volgt het ‘zou-gedeelte’ van dit verhaal. De plaat ‘zou’ op 21 maart worden gepresenteerd bji de DRU in Ulft en daarna ‘zou’ de Crescent Tour beginnen. Amper een week voor de presentatie ging het land in lockdown.

“We hebben nog even gewacht maar al snel bleek dat dit wel wat langer gaat duren. We wilden niet langer wachten met de release. Vooral niet voor de mensen die vooraf hadden ingetekend en al hadden betaald. Zij maakten deze plaat mede mogelijk. En nu zijn we ze dus aan het bezorgen. In de hele Achterhoek en tot in Zwolle, Apeldoorn en Arnhem aan toe. En dat zijn allemaal gesigneerde exemplaren”, zo vertelt Stef.

Nooit stilzitten

Hij vervolgt: “Als band moet je nooit stilzitten. Je moet je onderscheiden. En de fans reageren enthousiast als iemand van ons de plaat persoonlijk komt brengen. Ze springen bij wijze van spreken meteen op van de bank. Vanwege corona komen we niet binnen maar een praatje aan de deur kan altijd. Je leert je fans zo beter kennen en dat is hartstikke tof. We krijgen ook veel reactie terug nadat de plaat beluisterd is. Dan mailen ze ons dat ze het mooi vinden. Een aantal kopers heeft overigens niet eens een platenspeler maar ze gunden ons de bijdrage.”

Het album is overigens ook afgeleverd bij een aantal bekende Nederlanders zoals Kees Baars (Countdown Café) en Matthijs van Nieuwkerk. “Je weet maar nooit”, zegt Stef.

‘Crescent’ is gemaakt in een oplage van 300 stuks. Daarnaast verschijnt het album op alle belangrijke streamingdiensten (zie de links hieronder). Als het nodig is kan een herpersing worden gemaakt, maar dan op zwart vinyl en mogelijk met vereenvoudigde hoes. Verder zijn er gesprekken gaande met Thomas Baur van de Bandjesfabriek in Lochem, dus een release op cassette zit er ook nog in.

Herkenbaar

De muziek van Moonyard evolueert maar het geluid blijft herkenbaar. Wie zoekt naar associaties kan deze gemakkelijk vinden. Tom Petty, The Band en wie bij het intro van de tweede track van ‘Crescent’, het nummer ‘Holy Ground’, niet meteen aan de The Byrds moet denken heeft iets gemist.

Moonyard kan binnenkort weer beginnen met repeteren en Stef hoopt dat het binnen afzienbare tijd ook weer tot optreden komt, al lijkt dat nog wel even te duren.

In de winkel

Het album is – in de uitvoering op wit vinyl – te krijgen via de bandleden, maar ook bij Wim’s Platenkelder in Doetinchem, Walk-In in Zutphen, Bruna in Vorden en wordt ook gedistribueerd door Kroese Records. Kosten: 20 euro.

Moonyard is:
Stef Woestenenk – gitaar & zang
Hans Hoog Stoevenbelt -basgitaar
Gerton Eijkelkamp – drums & zang
Henk Buiting – hammond & keyboards
Ronald Buiting – percussie & zang

Website: Moonyard.nl

Luister ‘Crescent’ op:
Spotify 
Tidal
Soundcloud