LOCHEM/ALMEN – De Lochemse CDA-afdeling grossiert in unieke politieke ontwikkelingen. Na een eerder schisma zijn er al enige tijd twee fracties actief in de gemeenteraad. Vorige maand vertrok raadslid Erik Hoentjen en vorige week trok fractievoorzitter Coby Wiltink zich onverwacht tussentijds terug. En nu blijkt de beoogd opvolger van Hoentjen, Bart Ruiterkamp uit Almen, de al aanvaarde raadszetel toch niet wil innemen.
Ruiterkamp is duidelijk niet trots op wat er binnen zijn partij gebeurt. “Dit is een heel bijzondere situatie en ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Want ik besef ook dat dit het aanzien van de gemeenteraad schaadt. Het is buitengewoon treurig”, zo zegt hij.
Verrast
Het is duidelijk dat het opstappen van Coby Wiltink hem heeft verrast. Hij zette zijn handtekening voor de raadszetel in de wetenschap dat hij samen met haar de rest van de rit zou uitzitten. “Het was duidelijk, we zouden het de komende zes maanden samen gaan doen. Als ik eerder had geweten dat Coby zou stoppen, had ik de zetel niet aanvaard. Alles is daardoor in een ander vaarwater terecht gekomen.”
Het is duidelijk dat Bart Ruiterkamp tot hetzelfde kamp behoort als Coby Wiltink. Ook hij wil dus niet samenwerken met Pieter Bas ter Maat, die ook namens de partij in de raad zit. De onderlinge vertrouwensbreuk is diep. “Die samenwerking is voor mij uitgesloten. Dat leidt tot een onwerkbare situatie en ik heb geen zin in dat gevecht, ook al duurt deze raadsperiode niet zo lang meer”, zegt Ruiterkamp.
Eenheid
Hij suggereert dat het bestuur nu kan gaan werken aan eenheid door op zoek te gaan naar mensen die wél met Ter Maat willen samenwerken. Dat kan overigens wel via de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart 2022 maar het bestuur heeft nauwelijks invloed op wie de klus de komende maanden gaat afmaken. Hiervoor is de kandidatenlijst van 2018 leidend. De burgemeester raadpleegt de mensen die daar opstaan in de vastgelegde volgorde.
Raadsgriffier Peter de Boer noemt het een unicum dat een beoogd raadslid eerst de zetel aanvaardt en vervolgens nog voor de beëdiging zijn ontslag indient. Voor volgende week dinsdag staat de benoeming van Ruiterkamp op de raadsagenda. Het gaat dan om twee delen. Eerst moet de raad de geloofsbrieven van het nieuwe lid goedkeuren. Daarbij wordt onder meer gekeken of de nieuwkomer in de gemeente woont en geen (neven)functies vervuld die niet verenigbaar zijn met het raadswerk.
Ontslag
De Boer: “Dit moet dinsdag hoe dan ook gebeuren. Daarna is Ruiterkamp officieel toegelaten tot de raad. Het tweede deel van het agendapunt, de beëdiging, hoeft niet op hetzelfde moment. Het komt vaker voor dat dit later plaatsvindt omdat het betrokken raadslid niet aanwezig is wegens ziekte of vakantie. Als tussentijds het ontslag wordt ingediend is de beëdiging van de baan.” Ruiterkamp geeft aan dat hij dinsdag inderdaad niet aanwezig zal zijn bij de raadsvergadering. “Dat zou een schertsvertoning worden”, zo zegt hij zelf.
Bestuursvoorzitter Robert Croll hoorde maandagochtend van de stap van Ruiterkamp en was nog niet echt in staat om de consequenties nader te duiden. Dat wil hij later alsnog doen. Het bestuur had net een persbericht doen uitgaan waarin melding werd gemaakt van de benoeming van Ruiterkamp en was in de veronderstelling dat daarmee de vervanging van Erik Hoentjen geregeld was. De opvolging van Coby Wiltink was nog niet rond. Nu moeten er dus twee nieuwe kandidaten worden gevonden.
Ter Maat
Pieter Bas ter Maat, die aan de winnende hand lijkt, heeft aangegeven op dit moment niet te willen reageren op de stormachtige ontwikkelingen binnen het CDA. Als het stof enigszins is neergedaald wil hij dat eventueel wel doen, zo gaf hij aan.