Nieuw bijenhotel aan de Ossenbeltsdijk

0
Wethouder Henk van Zeijts (l) en Anneke Scholten van Rotary Club Barchem bij het nieuwe bijenhotel aan de Ossenbeltsdijk (foto: Rotary Club Barchem)

LOCHEM – Aan de Ossenbeltsdijk is vrijdag een bijenhotel in gebruik genomen. Dit in het kader van een project van Rotary Club Barchem en Natuurmonumenten met financiële steun van de gemeente Lochem. De officiële opening werd verricht door wethouder Henk van Zeijts en de bestuursleden Anneke Scholten en Herold Hissink van Rotary.

Het project voorziet in een bloemenweide voor wilde bijen en andere insectenpopulaties op 1200 m2 grond in het natuurgebied Het Grote Veld van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft deze strook grond speciaal voor dit doel vrijgehouden op het terrein langs Ossenbeltsdijk en Zutphenseweg.

Natuurmonumenten

Jantine Wesselink van Natuurmonumenten Achterhoek wijst erop, dat het initiatief van de Rotary Club Barchem “goed past in het streven van Natuurmonumenten om samen met alle Nederlanders nieuwe natuur te maken, te verzorgen en te beschermen”. Wethouder Henk van Zeijts vindt dat het initiatief goed laat zien hoe kleine ingrepen in de natuur al snel een groot positief effect kunnen hebben. “We willen als gemeente iedereen stimuleren om te helpen bij het behoud van de biodiversiteit. Dat doen we onder andere door subsidie te geven. Dit project van Rotary Club Barchem en Natuurmonumenten is belangrijk voor het behoud van de bijenpopulatie in de Achterhoek”.

Locaties gezocht

Anneke Scholten en Herold Hissink van Rotary Club Barchem zijn ingenomen met het initiatief van hun leden. Ook aan de bouw van het meer dan 100 kg wegende bijenhotel is door hun leden hard gewerkt. Zij wijzen verder op het belang van selectie en beheer van goede, zichtbare locaties. De club zoekt in overleg met de gemeente Lochem en andere organisaties naar nieuwe locaties voor bloemenweideprojecten voor de bijen. Die zouden dan vanaf 2022 kunnen worden ingezaaid.”

Op de achterzijde van het bijenhotel is deze tekst aangebracht (foto: Rotary Club Barchem)