NHG-hypotheek biedt vangnet bij inkomensverlies

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Je inkomen kan door verschillende zakelijk tijdelijk of langdurig terugvallen. De vaste lasten dalen helaas vaak niet mee. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt in bepaalde situaties een extra vangnet. Op die manier kun je toch de hypotheeklasten blijven dragen. Dit kun je verwachten als je een hypotheek met NHG hebt. 

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Nationale Hypotheek Garantie is in het leven geroepen om een eigen woning eerder mogelijk te maken. Daarnaast ligt de focus op eigen woningbehoud. Zodat jij, ook bij inkomensverlies, toch in je woning kunt blijven wonen. Mocht dit niet lukken en moet je jouw woning met verlies verkopen? Dan neemt NHG onder voorwaarde de restschuld over.

Trek zo snel mogelijk aan de bel
Voor je bij betalingsproblemen aanklopt bij de NHG, moet je eerst aan de bel trekken bij je hypotheekadviseur of bij de geldverstrekkers waar je jouw hypotheek hebt afgesloten. Voorkom dat betalingsproblemen snel groter worden en meldt ze zo snel mogelijk. Mocht je met je geldverstrekker niet tot een oplossing kunnen komen? NHG heeft verschillende regelingen zodat je toch in je woning kunt blijven wonen: de woonlastenfaciliteit en haircutregeling:

  •  Woonlastenfaciliteit: voor niet structurele inkomstenverlies
    Kun jij je hypotheeklasten tijdelijk niet meer dragen door bijvoorbeeld onvrijwillige
    werkloosheid? In dat geval kun je een beroep doen op de woonlastenfaciliteit. Daarmee wordt de garantie, die de NHG voor je staat, met maximaal 9% van je oorspronkelijke leensom verhoogd. Betalingsachterstanden worden dan opgeteld bij de garantiestelling. Het is aan de geldverstrekker om te bekijken hoeveel extra ruimte wenselijk en verantwoord is. Zodra het inkomen hersteld is, maak je samen met de geldverstrekker afspraken over het terugbetalen van de betalingsachterstand.
  • Haircutregeling: voor structurele inkomstenverlies De haircutregeling geldt bij inkomstenverlies van structurele aard. Bijvoorbeeld wanneer je partner overlijdt of bij een scheiding. Met de haircutregeling wordt een deel van je hypotheek door NHG afgelost, zodat de hypotheeklast weer betaalbaar wordt. NHG bepaalt met een beheertoets wanneer de maandlasten weer betaalbaar zijn. Deze regeling is echter niet zonder consequenties en wordt ook niet zomaar goedgekeurd. Heb je bijvoorbeeld zelf vermogen zoals spaargeld of beleggingen? Reken erop dat je eerst dit geld moet gebruiken om de hypotheek te verlagen.

Verliesdeclaratie bij verkoop met restschuld
Soms is er geen passende oplossing mogelijk als je inkomen gedaald is en moet je de woning verkopen. Als de waarde van de woning lager is dan de openstaande hypotheek, is er sprake van restschuld. In dat geval kan NHG onder voorwaarde de restschuld op zich nemen. Zo moet je er alles aan hebben gedaan om een restschuld te voorkomen en moet je toestemming vragen voor je de woning met een restschuld verkoopt.

Voor je aanspraak kunt maken op het NHG-vangnet, moet je eerst tot een oplossing zien te komen met de geldverstrekker. Heb jij betalingsproblemen of ben je bang dat die ontstaan? Trek op tijd aan de bel. De Leven & WonenDesk kan helpen bij het voorkomen of oplossen van betalingsproblemen. De hypotheekadviseurs zoeken dit graag voor je uit.

Leven & WonenDesk
Team HypotheekDesk
Nieuwstad 7, Lochem
tel.0573 255401
Of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.