Gemeente mikt op noodconstructie Reudinkbrug

0
De brug, kort voordat allerlei maatregelen werden getroffen (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het college van burgemeester en wethouders overweegt een noodverband voor de Reudinkbrug. Daarmee zou waarschijnlijk onvermijdelijke vervanging met 5 tot 10 jaar vooruitgeschoven kunnen worden. Momenteel wordt onderzocht hoe de noodconstructie voor het slechtste gedeelte van de brug er precies gaat uitzien.

Uit een op 2 februari uitgevoerde inspectie bleek dat de brug over de Berkel in zeer slechte staat verkeerd. Dat leidde tot ingrijpende maatregelen. Zwaar verkeer wordt sindsdien geweerd en ander gemotoriseerd verkeer mag niet stilstaan op de brug. Er werd eerst gewerkt met verkeersregelaars, later met verkeerslichten. Omdat die laatste oplossing tot filevorming leidde, is de aanpak sinds afgelopen woensdag weer anders. Er geldt nu een door ketting afgedwongen hoogtebeperking en op het midden van de brug staan kruizen. Daarop mag niet worden stilgestaan.

Onderzoek

Het onderzoek naar een noodoplossing wordt uitgevoerd in samenwerking met een constructeur, een aannemer en het Waterschap Rijn en IJssel. Zonder de uitkomst van het onderzoek al te kennen verwacht de gemeente dat de noodconstructie eind april of begin mei klaar kan zijn. Daarbij wordt wel gewaarschuwd dat onvoorziene omstandigheden de planning in de war kunnen schoppen.

Functie brug

Voordeel van een noodoplossing die jaren meegaat is dat het veel sneller kan worden uitgevoerd dan een nieuwe brug realiseren. Dat vraagt een veel langere voorbereidingstijd en procedure. Door vervanging vooruit te schuiven ontstaat de mogelijkheid om goed te kijken naar de functie van de brug. De vraag hoe de brug in de toekomst gebruikt gaat worden kan beter worden beantwoord. Dat is mede-afhankelijk van de komst van de rondweg die in 2025 klaar moet zijn.