Natuurcamping Valkenbelt centraal bij tekenonderzoek RIVM [video]

0

LOCHEM – Natuurkampeerterrein de Valkenbelt van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) is deze week onderdeel van een onderzoek naar teken door het RIVM en de Wageningen Universiteit (WUR). Daartoe is het terrein, dat normaal geheel open is, voorzien van een omheining. Doel is om (groot) wild buiten te sluiten.

De foto’s bij dit artikel zijn beschikbaar gesteld door Niek Hidding.

Momenteel wordt de afrastering rond het terrein aan de Vordensebinnenweg geplaatst door de firma Arfman uit Holten. Op 7 april is dat werk afgerond en start het onderzoek. De proef wordt de komende jaren ook gehouden op de terreinen van de NTKC in Dronten (De Roggebot) en Ootmarsum (‘t Springendal). Kampeerders zijn tijdens de proef overigens gewoon welkom.

Teken tellen

De terreinen in Lochem en Dronten worden afgerasterd en het aantal door slepen gevangen teken wordt vergeleken met de telling in Ootmarsum. Het idee is om terreinen die voor recreatie worden gebruikt – en waar dus veel mensen komen – vrij te maken van wilde hoefdieren, zoals reeën.

Reeën zijn populair bij met name vrouwtjes-teken. Die zuigen zich vol bloed, waarna ze tot wel 2000 eitjes kunnen afzetten. Onderzocht wordt of er inderdaad minder teken voorkomen in een gebied waar reeën geen toegang hebben. In Ootmarsum blijven de reeën gewoon rondlopen op het natuurkampeerterrein.

lees verder onder de foto…

Natuurcamping De Valeknbelt aan de Vordensebinnenweg heeft nu een omheining (foto: Niek Hidding)

Ziekte van Lyme

De aanpak van teken staat hoog op de agenda omdat jaarlijks nog altijd veel mensen de Ziekte van Lyme oplopen door een tekenbeet. Overigens kunnen de kleine diertjes ook andere bacteriën overbrengen.

De NTKC merkt al jaren dat leden meer last hebben van tekenbeten. De organisatie meldde de genoemde terreinen dan ook spontaan voor het onderzoek, na een advertentie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit proeven in binnen- en buitenland blijkt dat het weren van wild werkt. Het aantal teken neemt daardoor aanzienlijk af.

Tot 2023

De proef loopt tot 2023. Rond de Valkenberg verrijst momenteel een 1,80 meter hoog, grofmazig net,  waar veel andere dieren wel gewoon doorheen kunnen. Bij de toegangswegen komt zo nodig een wildrooster. De tekenpopulatie wordt gedurende 2 tot 3 jaar gemonitord. Ook worden gebruikers van het kampeerterrein bevraagd.

Video

In de video boven dit bericht geven projectleider en entomoloog Marieta Braks (RIVM), Albert Fien (Hoofdbestuur NTKC) en Ben Huve (NTKC, afdeling Oost) uitleg over het project.

(foto: Niek Hidding)