Naar de stembus…

0
(bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Vandaag (woensdag 17/3) zijn alle 22 stembureaus in de gemeente Lochem geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Om grote drukte te voorkomen zijn er meer stembureaus. Ook zijn sommige stemlokalen op andere plekken dan kiezers gewend zijn. Zo worden verzorgingscentra en scholen vermeden.

Maandag en dinsdag waren al drie stemlokalen in de gemeente geopend. Dit was primair gericht op mensen die om gezondheidsredenen drukte wilden vermijden, maar ook ieder ander die dit wilde was welkom. Landelijk was de opkomst tijdens deze twee extra dagen rond 18 procent.

Kwart ouder dan 70 jaar

De gemeente telt ruim een kwart inwoners die 70 jaar of ouder zijn. Zij konden ook per brief stemmen. Daar is veelvuldig gebruik van gemaakt. De bezetting van het speciale briefstembureau moest worden uitgebreid van 8 naar 14 medewerkers. Landelijke schattingen wijzen uit dat ongeveer een derde van alle 70-plussers gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om per brief te stemmen.

Anders dan anders

Wie vandaag gaat stemmen zal merken dat het allemaal wat anders gaat dan anders. Iedere stemmer wordt ontvangen door een gastvrouw of -heer. Deze stelt een aantal vragen over de gezondheid en legt uit hoe het stemmen in z’n werkt gaat en wat de coronaregels zijn. Een mondkapje is verplicht en er wordt anderhalve meter afstand in acht genomen. De leden van het stembureau zitten achter een spatscherm. Iedereen krijgt naast het stembiljet een eigen rood potlood, dat na gebruik mee naar huis mag.

Gezondheidscheck

Overigens moeten ook alle leden van het stembureaus de gezondheidscheck doen voordat ze aan de slag gaan. Als zij een van de controlevragen met ‘ja’ beantwoorden mogen ze niet aan het werk. Er zijn reserveleden beschikbaar.

Verder hebben alle leden van de stembureaus het aanbod gekregen om een coronatest te laten doen. Dit kon/kan van 48 uur voor tot twee weken ná de verkiezingen. Ze kunnen zich binnen die periode, ook zonder klachten, laten testen bij de GGD. Hier is volgens een woordvoerster van de gemeente al gebruik van gemaakt. Eén persoon testte positief en is dus niet aan de slag gegaan in het stembureau.

Telling en uitslagen

De telling van de stemmen begint onmiddellijk na sluiting van de stembussen om 21.00 uur. Vermoedelijk levert dit pas laat in de avond of in de nacht een voorlopige uitslag op. LochemsNieuws probeert deze zo snel mogelijk te melden. In de loop van donderdag komen er vermoedelijk meer details, zoals de resultaten per stembureau en per kandidaat.

Voor de gemeente Lochem is er dit keer nog een bijzonderheid. Er doen twee kandidaten uit de gemeente mee. Erik Haverkort uit Eefde staat op de 40e plek bij de VVD en Marleen van der Meulen uit Gorssel is te vinden op de 38e plaats bij D66.

  • De gemeente Lochem verzamelde veel informatie over de verkiezingen op een speciale pagina op de website. Deze is HIER te vinden. Hier is ook informatie te vinden over stemmen bij volmacht
  • In de speciale verkiezingsuitzending van Allemaal1.tv werd stap-voor-stap uitgelegd hoe het er in een stembureau aan toe gaat. Bekijk de uitzending HIER te terug.