Home Lifestyle Gezondheid Mondkapje vanaf dinsdag verplicht

Mondkapje vanaf dinsdag verplicht

0
Het mondkapje is vanaf 1 december verplicht (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Vanaf dinsdag (1 december) wordt het dragen van een mondkapje verplicht in winkels, musea, theaters en ander openbare ruimten. Dit geldt ook voor het onderwijs, met uitzondering van de basisscholen. Bij contactberoepen, zoals kappers en rij-instructeurs geldt de plicht voor zowel professional als de cliënt. De plicht geldt voor mensen van 13 jaar en ouder. Op overtreding staat een boete van 95 euro. Uitzonderingen zijn er ook.

In het openbaar vervoer was het mondkapje al verplicht maar vanaf nu geldt dit ook voor treinstations en bij bushaltes. Het kapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Maar medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg. De overheid adviseert het gebruik van mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt.

Spatscherm mag niet

Een spatscherm – ook wel faceshield genoemd – bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of een zogeheten bandana.

Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Maar zodra men opstaat – ook om naar het toilet te gaan – moet de bescherming weer op. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft geen mondkapje op in de klas, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Zorg

Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze op te volgen.

Uitzonderingen

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Ministeriële regeling

De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die door de ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (J&V) en Ollongren (BZK) naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan. Beide Kamers zijn akkoord gegaan. De noodverordening, en dus ook de mondkapplicht, geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.