Martha Flora verlaat Lochem en gaat naar Twello

0
Martha Flora gaat Lochem verlaten (bron foto: marthaflora,nl)

LOCHEM/AMSTERDAM – Uiterlijk op 1 december valt het doek voor het verpleeghuis voor dementerenden Martha Flora aan de Zutphenseweg. Volgens de instelling, met zetel in Amsterdam, wordt de locatie Lochem samengevoegd met die in Twello. Aanleiding is dat het pand niet meer voldoet aan de eigen eisen van Martha Flora.

Verhuizing

Er zijn op dit moment nog 4 bewoners in het pand dat onder Lochemers vooral bekend is onder de naam De Luchte. Deze bewoners en hun naasten zijn op de hoogte van de op handen zijnde verhuizing en beslissen zelf of ze mee gaan naar Twello of voor een andere optie kiezen. De kosten van de verhuizing, zoals vloerbedekking en gordijnen, worden vergoed.

Eigen eisen

Een woordvoerster van Martha Flora zegt: ,,Het pand is niet meer in overeenstemming te brengen met onze eigen eisen. We bieden graag veel leefruimte en optimale vrijheid aan onze bewoners. In Lochem lukt dit niet meer.”

Zorgvisie

De instelling nam het particuliere verpleeghuis De Luchte in 2014 over. Relatief kort geleden dus. Volgens de woordvoerster ontwikkelt de zorgvisie zich voortdurend en raakt deze nu aan de grenzen van het Lochemse gebouw. ,,In Twello hebben we een fantastisch pand dat wel voldoet aan onze eigen eisen”, zo klinkt het.

Martha Flora is geen eigenaar van het gebouw. De verwachting is dat het op korte termijn te koop dan wel te huur zal worden aangeboden.

De Luchte

Het gebouw aan de Zutphenseweg was vroeger een hotel onder de naam De Luchte. Daarna was het in bezit van de groothandel in (homeopathische) geneesmiddelen Holland Pharma dat nu vanuit Borculo opereert. Vervolgens werd het verpleeghuis onder de naam Villa de Luchte.

Negatief

Deze instelling kwam negatief in het nieuws nadat een klokkenluider misstanden naar buiten bracht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde tekortkomingen en plaatste de instelling onder verscherpt toezicht. De bestuurder kreeg na lange tijd een officiële berisping van het Regionaal Tuchtcollege. Toen was het verpleeghuis al lang overgedragen aan Martha Flora. Deze nam het in 2014 over toen bleek dat Villa de Luchte er niet in slaagde de zorgverlening te verbeteren.