Marleen van der Meulen wil van gemeenteraad naar de Tweede Kamer

0
Marleen van der Meulen (eigen foto)

GORSSEL/LOCHEM – Marleen van der Meulen uit Gorssel wil haar huidige functie als fractievoorzitter van D66 in de Lochemse gemeenteraad graag verruilen voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Ze staat op de 38e plaats op de landelijke kieslijst van haar partij. “Vanuit de Tweede Kamer heb ik meer invloed op landelijk beleid. Als u op mij stemt krijgt u iemand in de Kamer die resultaatgericht is, benaderbaar en die ervoor zorgt dat de realiteit van alledag thuis aansluit op beslissingen die in Den Haag genomen worden”, zo zegt ze zelf.

Op haar website www.marleenvandermeulen.nl geeft ze antwoord op de vraag ‘Waarom zou ik, als ik u was, op mij stemmen?’ Die vraag wordt onder meer beantwoord aan de hand van diverse video’s die ze de afgelopen tijd op YouTube plaatste en waarin ze praat met mensen die een mening hebben over duurzaamheid.

Enige uit de regio

Ze woonde 7 jaar in Joppe. En nu alweer 16 jaar in Gorssel. Na 7 jaar in de Lochemse gemeenteraad – 6 jaar als gemeenteraadslid, 1 jaar als fractievoorzitter – doet ze een gooi naar een Kamerzetel. “Om daar, als enig kandidaat Tweede Kamerlid namens D66 uit onze regio, de stem van onze regio beter te laten horen”, zo zegt ze.

Op de flyer die velen binnenkort in de brievenbus vinden, wordt helder verwoord waar het Marleen om te doen is. “Mijn grootste twee uitdagingen zijn de klimaatverandering en de afname van biodiversiteit. Daarnaast heb ik mij nog eens vier doelen gesteld. Duidelijke doelen, als het verbinden van boeren, burgers en beleidsmakers. Niet in de laatste plaats omdat je daarmee het pad effent voor mijn tweede doel: ervoor zorgen dat de energietransitie hand in hand gaat met de leefbaarheid op het platteland. Over deze twee doelen heen ligt mijn derde doel: het aanpassen van regelgeving die verduurzaming belemmert.”

Zonnekracht Noord-Afrika

“Mijn vierde doel gaat letterlijk en figuurlijk wat verder. Om precies te zijn helemaal naar Noord-Afrika. Maar tegelijk is het iets heel dichtbij. Want ik wil de zonnekracht daar benutten voor het energietekort hier. Dat klinkt op het eerste gehoor misschien wat vergezocht, dat is het zeker niet. Integendeel, ik denk dat we daarmee de energietransitie een heel stuk dichterbij kunnen brengen. Waarbij je ervoor moet zorgen dat het voor iedereen beter wordt. Voor de mensen daar en voor de mensen hier.”

Dat ze daar niet alleen in staat, wordt op haar website heel duidelijk in het filmpje met partijprominent Jan Terlouw. In andere filmpjes praat ze met boeren, die trouwens ook haar buren zijn, over zaken als kringlooplandbouw. “Heel verhelderende gesprekken. Waarbij duidelijk wordt dat een goed idee of een prachtvisie op de toekomst op papier in de praktijk niet altijd even goed of prachtig uitpakt. Waardoor boeren die op zich zonder meer inzien dat verandering nodig is, niet echt een goede kans wordt geboden om die verandering te realiseren”, zo legt ze uit.

Klimaatverandering

Klimaatverandering, afname biodiversiteit, energietransitie, kringlooplandbouw… “Allemaal wezenlijke onderwerpen. Maar, hebben we met corona niet al meer dan genoeg aan ons hoofd en op ons bordje?” Het antwoord luidt: “Natuurlijk. En laat duidelijk zijn, ook ik ben helemaal klaar met corona. Tegelijk is het wel een feit dat we ons tegen corona kunnen vaccineren. Maar een vaccin tegen klimaatverandering, nee, dat komt er niet. Dus die crisis, vele malen ingrijpender dan corona, zullen we zelf en met zijn allen moeten oplossen. Door beter, door zuiniger en slimmer met onze wereld om te gaan. Daar gaat het mij om. Nu al hier, in de regio. En straks, hoop ik, met uw stem, ook in Den Haag.”