Marleen van der Meulen hoopt op stemmen van D66-leden [video]

0
Marleen van der Meulen (d66) (Foto: PR)

GORSSEL – Zoals eerder al gemeld staat Marleen van der Meulen uit Gorssel op de landelijke kieslijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. De fractievoorzitter van D66 in de Lochemse gemeenteraad staat op plaats 37. Leden van de partij kunnen nog tot 1 december hun voorkeur voor kandidaten aangeven, waardoor de rangschikking nog kan wijzigen.

“Ik hoop dat in ieder geval veel leden uit de regio om mij stemmen. Ik ben een van de weinige internationaal opererende ondernemers op de lijst en hopelijk spreken de onderwerpen waarvoor ik me wil inzetten veel mensen aan. Dat zijn landbouw, natuur en voedsel”, aldus Marleen van der Meulen.

De Gorsselse importeert kleding van bio-katoen uit Spanje en daarvan wordt zo’n 80 procent geëxporteerd naar vooral Duitsland. “Als ondernemer moet je alert zijn op de kosten. Dat geldt in de politiek ook”, zo klink het.

lees verder onder de video…

Politiek actief

Van der Meulen is nog relatief kort politiek actief. Toen ze in 2013 besloot om dat te worden was ze zelf een ‘zwevende kiezer’. Via het lezen van verkiezingsprogramma van verschillende partijen kwam ze bij D66 terecht. “Ik vind dat het echte politieke midden en dat past bij mij. Ik kom zelf uit een VVD-nest en ben ingetrouwd in een PvdA-nest. Ik voel mezelf bovenal sociaal-liberaal en dat is D66 ook”, zegt ze. Ze werd in 2014 lid van de partij.

Raadslid

Via het raadslidmaatschap in Lochem kon ze in de afgelopen jaren lokale politieke ervaring opdoen. Op 1 maart van dit jaar nam ze het fractievoorzitterschap over van Hamp Harmsen. Voor de landelijke lijst meldde ze zichzelf aan. Dat leidde tot een voorselectie door de talentencommissie van D66 en daarna volgde een gesprek met de lijstadviescommissie van de partij.

Samenwerken

In Den Haag werd ze ondervraagd over haar politieke affiniteit en -sensitiviteit. Ze zegt: “Ze willen er tijdens zo’n gesprek onder meer achter komen of je goed kunt samenwerken met andere partijen en of je een goed ontwikkeld politiek gevoel hebt. Ik ben zelf niet zo van de politieke spelletjes maar meer van ‘er samen uitkomen’. Bij veel problemen is maar één oplossing de beste. De kunst is om er via goed overleg voor te zorgen dat iedereen zich uit overtuiging achter die oplossing schaart.”

Contacten

Marleen van der Meulen bewees al eerder ingangen te hebben in Den Haag. Ze haalde tot twee keer toe Kamerlid Tjeerd de Groot naar Lochem om over landbouwkwesties te praten. De Groot kwam onder vuur te liggen omdat hij verkleining van de veestapel noodzakelijk acht om milieuproblemen op te lossen. “Zulke uitspraken komen, zeker via de media, vaak hard en ongenuanceerd aan. Boeren die met De Groot praten merken echter dat hij wel degelijk het beste voorheeft met de landbouw.”

Omzwervingen

Marleen van der Meulen is geboren in Huizen en groeide, na omzwervingen met haar ouders via onder meer Zuid-Afrika, op in Wissel. Na haar Schoevers-opleiding ging ze op haar 18e aan het werk in Zwitserland, voor onder andere het Nederlands Astmacentrum. Terug in Nederland startte ze met het al genoemde eigen bedrijf.

Vanaf 1994 woont ze in de gemeente, hoewel Gorssel en Lochem toen nog niet gefuseerd waren. Eerst 8 jaar in Joppe en nu op een boerderij in de uitwaarden van de IJssel bij Gorssel. Haar hobby’s zijn tuinieren, reizen, quilten, lezen, hardlopen en golf spelen.