CDA Lochem: ‘Luid alle kerkklokken met Oud & Nieuw’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het CDA Lochem doet een appel op heel Nederland: ‘Luid de kerkklokken met Oud & Nieuw!’ “Het kan niet zo zijn dat het nieuwe jaar in alle stilte begint. Daarom doen we een oproep aan Nederland om ‘op slag van Nieuwjaar’ de kerkklokken te luiden”, zegt Coby Wiltink-Roeterdink namens het CDA. De eerste positieve reacties zijn al binnen.

Coby Wiltink zegt: “Ik had het onder meer met burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve over wat we konden doen rond de feestdagen om ze wat minder sober te maken dan nu dreigt. Alles wat je bedenkt kost al gauw veel geld. Toen dacht ik ineens aan de kerkklokken. Kost weinig en het effect mag er zijn. Klokgelui is plechtig en schept een gevoel van eenheid.”

Olievlek

De oproep is in eerste instantie verspreid via een intern netwerk van het CDA. In onder meer Apeldoorn is het idee al overgenomen. Wiltink hoopt op een echte olievlek. “Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. Kerkklokken worden ook gezien als teken van hoop. Een mooi begin van het nieuwe jaar. We hopen dan ook dat Nederland massaal meedoet”, aldus Coby Wiltink.

Klokgelui

Van oudsher worden kerkklokken voor veel meer gebruikt dan alleen het aangeven van de tijd, het begin van de mis of de aankondiging van een bruiloft of begrafenis. De mensen ergens op attenderen was altijd een belangrijke functie van beierende klokken. In Lochem herinneren de lang luidende klokken om 21.00 uur nog aan een stokoud gebruik. De ‘papklok’ liet boeren op het land weten dat het tijd was naar huis te gaan. Pap eten en naar bed…