Maite van Dijk nieuwe artistiek directeur bij MORE

0
Maite van Dijk (foto: Museum MORE ©EvaBroekema

GORSSEL/RUURLO – Maite van Dijk wordt met ingang van 1 augustus 2021 de nieuwe artistiek directeur van Museum MORE in Gorssel en Ruurlo. Van Dijk (38) is nu senior conservator van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar werkt ze sinds 2008.

Gedurende de eerst maand na haar aantreden trekt Maite van Dijk samen op met de huidige artistiek directeur Ype Koopmans, die op 1 september officieel afscheid neemt.

De aanstaande artistiek leider van MORE organiseerde spraakmakende internationale tentoonstellingen, waaronder: Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst (2019), Gauguin en Laval op Martinique (2018) en Munch : Van Gogh (2015). Ook verwierf zij voor het museum bijzondere schilderijen van kunstenaars zoals Camille Pissarro, Edvard Munch en Gabriele Münter.

MoMA New York

Eerder werkte zij bij het Museum of Modern Art in New York en deed zij traineeships in New York en Parijs. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij ook promoveerde. Maite woont nu nog met haar man en kinderen in Amsterdam, maar zij zal naar de omgeving van Museum MORE verhuizen.

Jong en dynamisch

Ype Koopmans, artistiek directeur: “Ik ben enorm blij dat Maite van Dijk bereid is gevonden de functie van artistiek directeur van mij over te nemen. Ik zie er naar uit samen met haar te zorgen voor continuïteit én voor het verdere uitbouwen van onze internationale tentoonstellingsprogrammering. Maite heeft een geweldige staat van dienst, ze heeft oog voor kwaliteit maar is tegelijkertijd jong en dynamisch en heeft frisse ideeën. Behalve artistiek is zij ook inhoudelijk onderscheidend als gepromoveerd kunsthistoricus.”

Waardige opvolger

Dominique Velda, directeur Melfund Group, het bedrijf van oprichters Hans en Monique Melchers: “Wij hebben met Maite van Dijk een waardige opvolger gevonden voor Ype Koopmans die de twee locaties van Museum MORE voortreffelijk op de kaart heeft gezet. Zijn grote kennis en kunde deelt hij graag met Maite in de aankomende transitieperiode. Wij hebben het volste vertrouwen dat Maite een geweldige artistiek directeur zal zijn”.

Plannen 2021

Maite van Dijk treedt aan in een jaar waarin Museum MORE | Kasteel Ruurlo een nieuwe collectieopstelling met werken van Carel Willink presenteert. En in Museum MORE in Gorssel zullen in 2021 drie grote internationale tentoonstellingen te zien zijn met oeuvre-overzichten van respectievelijk Pat Andrea en Konrad Klapheck, gevolgd door Tsjechische Realisten uit het Interbellum. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de werken van Jan van Herwijnen in de zomer en in het najaar Arjan van Helmond. Ook verschijnt het eerste collectieboek van Museum MORE met 100 topstukken uit onze verzameling die samen een eeuw realisme omvatten.

De museumlocaties in Gorssel en Ruurlo trekken samen ongeveer 240.000 bezoekers per jaar.

Meer informatie op: museummore.nl