Maakplaats Lochem gaat door in 2023

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.comn)

LOCHEM/AMPSEN – Maakplaats Lochem is een groot succes gebleken en gaat in 2023 door. Op een enquêteformulier gaven jongeren aan welke workshops ze dit jaar willen doen. Vlak voor Kerstmis werd het eerste project afgesloten met een presentatie: Urban sessions.

“Ik ben trots op wat ik heb gemaakt”, zegt een jongen die voor een felgekleurde graffiti staat met zijn naam erop. “Goed zo”, reageert kunstenaar Jim Kievit. Hij hielp de jongen tijdens een workshop kunstwerk, vanuit de Maakplaats: een pilot waarbij Pactum, Muzehof en Stichting Welzijn Lochem samenwerken.

Workshops

Door workshops – zoals dansen, muziek en graffiti – kunnen jongeren uit Lochem en van Pactum, kennis maken met kunst en cultuur. Een subsidie van Fonds Cultuurparticipatie maakt dit mogelijk. “Je hebt écht wat tofs gemaakt. Applaus!”. Onder geklap van leeftijdsgenoten gaat de jongen weer zitten. Na de presentatie trad Zowo (rapper Jesse Klein Entink) op. Hij rapte teksten op de muziek die een van de jongeren in de weken daarvoor maakte.

Zo’n dertig jongeren, die wonen op het Pactum terrein aan de Ampsenseweg, maakten in vier weken kennis met graffiti, beats produceren en spoken word-teksten schrijven. Muzehof, centrum voor de kunsten, zette hiervoor ervaren artiesten in. Op donderdagmiddag en -avond werkten Jim Kievit (graffiti), Melvin Dijkema (producer) en Jesse Klein Entink aka Zowo met de jongeren.

Geconcentreerd

In de gymzaal van Pactum werden tijdens deze presentatie zo’n twintig graffitis getoond. Vooral namen in felle kleuren, maar ook abstracte werken, namen van de woongroepen, ‘ontdek je innerlijke Shrek’, ‘mama’ en smileys. “De jongeren genoten zichtbaar van het creatieve proces dat eraan voorafging”, vertelt een groepsleider. “Ik zag ze écht geconcentreerd bezig zijn. Ze waren een keer met iets anders bezig dan zichzelf of met elkaar én maakten mooie dingen.”