De luiercontainer komt nog dit jaar

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De luiercontainer komt eraan, al duurt het vermoedelijk nog tot na de zomer voordat het zo ver is. Voor veel jonge ouders is dat relevant nu de inzamelfrequentie van de grijze container van eens per 2 weken naar eens per 4 weken daalt.

Op het artikel over de wijzigingen in de afvalinzameling in de gemeente dat sinds vrijdag op LochemsNieuws staat komen – met name via Facebook – veel vragen over de luiers. Navraag bij de gemeente leert dat de containers er echt komen voor wie die wil hebben.

Gemiddelde
De inzamelfrequentie gaat vanaf 3 april omlaag. Een woordvoerster van de gemeente heeft een aantal suggesties voor mensen die kampen met veel luiers in het restafval. Op de eerste plaats wijst ze erop dat de gemiddelde Lochemer de grijze container 9 keer per jaar aan de weg zet. Ook onder het nieuwe regime komt de vuilniswagen nog altijd 13 keer langs.

Wegbrengen
Voor wie dit niet genoeg is zijn er twee opties. Op 1 april heeft iedereen een nieuwe afvalpas waarmee de ondergrondse containers kunnen worden geopend. Daar kunnen mensen hun restafval naar toe brengen. Het tarief voor een storting in een ondergrondse container is momenteel 2,26 euro.

Een andere optie voor mensen die omkomen in de luiers – door bijvoorbeeld een tweeling – is het aanvragen van een extra grijze container. Dit kan ook tijdelijk, bijvoorbeeld tot dat de kinderen uit de luiers zijn, maar dus ook tot de speciale luiercontainer beschikbaar komt.

Kosten
De gemeente moet een slag om de arm houden over de kosten daarvan. Het vermoeden is dat de tweede container geleverd kan worden, maar daar is momenteel geen garantie op te geven. De afvalspecialist van de gemeente heeft deze week vakantie. Voor de lediging van de tweede container moet wel worden betaald.

De gemeente kiest ervoor om nog dit jaar een luiercontainer aan te bieden, al is er nog geen goede recycle-mogelijkheid voor dat soort materiaal. De enige fabriek hiervoor ging vorig jaar failliet. Er zijn nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Tot recycling echt mogelijk is gaan de luiers met het andere restafval in de verbrandingsoven.