18 ideeën beloond via Lochems Ondernemers Fonds

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Voor de pot van 100.000 euro die de gemeente Lochem vorige maand beschikbaar stelde voor initiatieven die de lokale economie een boost geven, is veel belangstelling. In totaal 29 inzenders kwamen met 50 ideeën. Daarvan worden er 18 gehonoreerd. Dat leidt tot een bijdrage uit het Lochems Ondernemers Fonds (LOF).

Voorwaarde was dat de initiatieven door minimaal twee ondernemers zijn ontwikkeld. De beloonde ideeën komen uit 7 kernen: Almen, Barchem, Eefde, Gorssel, Harfsen, Laren en Lochem. Het gaat om een aantal initiatieven die gericht zijn op de hele gemeente. Bij andere is sprake van samenwerking van ondernemers uit meerdere kernen.

Boven verwachting

De acties stimuleren verkoop, nieuw lidmaatschap, helpen bij promotie van het winkelaanbod en toeristische mogelijkheden. Of zorgen voor extra sfeer en aantrekkingskracht. “Het aantal initiatieven overtreft mijn verwachting”, zegt wethouder Economie Eric-Jan de Haan. “Daaruit blijkt wel het hart voor ondernemerschap en actieve kernen, ook in deze lastige tijd”.

Alle gehonoreerde ideeën zijn te vinden op www.lochem.nl/lof. De korte beschrijvingen van die webpagina zijn hieronder overgenomen. In totaal werd overigens 122.000 euro toegekend, dus bijna een kwart meer dan de inhoud van het fonds. Via een overschrijden kon worden voorkomen dat enkele goede ideeën moesten afvallen.

Steunmaatregel

De ondernemers stuurden overigens plannen in die in totaal 493.000 euro zouden kosten. Het LOF is bedoeld als lokale steunmaatregel in coronatijd, ter verlichting en (morele) steun aan ondernemers. Een ander doel was het stimuleren van samenwerking tussen ondernemers. B&W denken dat niet alleen de betrokken ondernemers profiteren maar ook inwoners en toeristen.

Beschrijving gehonoreerde ideeën

De onderstaande ideeën krijgen een bijdrage. De teksten zijn letterlijk overgenomen van de website van de gemeente Lochem.

Winterse sfeerverlichting (Gorssel)

De Gorsselse ondernemersvereniging maakt Gorssel nog gezelliger en sfeervoller dit najaar. Samen met de dorpsraad en de Rotary Club Gorssel zorgt ze voor mooie en zuinige (LED) verlichting in 12 bomen in het centrum. Zo maakt ze Gorssel extra aantrekkelijk voor bezoekers in de koude tijd van het jaar.

Consumptiebonnen (Gorssel)

Klanten krijgen bij hun aankoop bij de Gorsselse winkelier, consumptiebonnen. Deze actie van de Ondernemersvereniging Gorssel Buitengewoon stimuleert consumenten lokaal te kopen. Tegelijk is het een dankjewel aan de consument, voor de komst en aankoop. De consumptiebonnen zijn te besteden bij de Gorsselse horeca. Deelnemers aan deze actie zijn leden van ondernemersvereniging.

Lokale plaatjesspaaractie (Harfsen)

De Harfsense ondernemersvereniging begint een spaaractie voor alle klanten. Op de plaatjes komen leden van Harfsense verenigingen. Elke Harfsense ondernemer kan meedoen aan de actie, en plaatjes uitdelen bij aankopen of speciale acties. Verzamelt u alle gezichten in het boek?

Lochemse Inspiratie Ronde (gemeente)

Bosrijk Ruighenrode en Unieke Uitjes verrassen met de Lochemse Inspiratie Ronde. Bezoekers en inwoners maken kennis met al het moois dat de gemeente te bieden heeft. Het LOF ondersteunt de promotie van de inspiratieronde.

Laorne Monopoly (Laren)

De Larense ondernemersvereniging brengt een uniek spel uit, geïnspireerd op monopoly. Zet u straks ook hotels op uw straat uit Laren? Of trekt u een Larense kans- of algemeen fondskaart? Het spel komt te koop tegen een vaste prijs. Extra (kans/algemeen fonds) kaarten zijn straks via lokale ondernemers te verzamelen.

Ondernemers in beeld (Laren)

Stichting Pro Laren gaat aan de slag met de voorbereidingen voor een digitaal reclamebord. De wens is om dit te plaatsen op het evenemententerrein langs de N332 Laren-Lochem. De komst van het bord hangt nog wel af van de benodigde vergunning.  Via het bord kunnen ondernemers en verenigingen uit Laren en andere Lochemse kernen boodschappen en activiteiten delen.

Sportloods Eefde en Jansen & Jansen slaan de handen in één!  (Eefde/Gorssel)

Wordt u de komende maanden lid van de Sportloods Eefde? Dan maakt u kans op een gratis maaltijd bij Jansen & Jansen. Via advertenties in de lokale gratis kranten leest u meer over de actie van deze twee ondernemers.

Buurtquiz Eefde! (Eefde)

De Eefdese ondernemersvereniging en de Oranjevereniging slaan de handen ineen met een buurtquiz. Kennis van de lokale ondernemers en organisaties helpt om het goed te doen in de quiz. Zo zorgen de partijen voor reuring in Eefde, en vergroten ze de aanloop bij lokale ondernemers. Win mooie prijzen bij ondernemers in Eefde!

Recreatieboekje Eefde (Eefde)

Het recreatieboekje Eefde maakt toeristen, recreanten en inwoners enthousiast over wat er te doen is in Eefde. In het boekje staan recreatietips, leuke winkels en mooie wandelroutes. Dit initiatief komt van de Eefdese ondernemersvereniging.

‘Noabersch-app’ GIVO (Almen)

IT-bedrijf Socialtec en de Almense ondernemersvereniging gaan samenwerken. Almense ondernemers kunnen zich straks promoten via de app GIVO van Socialtec. De app GIVO draait om het combineren van verschillende aanbiedingen in brede zin. De app matcht de vraag van bedrijven, inwoners en verenigingen.

Brede verspreiding VVV inspiratiekrant (gemeente)

De VVV maakte afgelopen voorjaar de inspiratiekrant waarmee ze al haar leden een podium geeft. De krant inspireert bezoekers van de regio Lochem. De VVV en haar leden verspreiden hem. Met het LOF kan de VVV Lochem de krant dit seizoen breder in de omgeving verspreiden. Niet alleen gunstig voor de leden van de VVV, maar ook voor alle andere ondernemers actief in de vrijetijdseconomie van de gemeente Lochem.

Welkom terug (Lochem)

De Lochemse Ondernemersvereniging geeft bezoekers een warm onthaal. Hiervoor loopt de campagne ‘Warm welkom: we hebben je gemist’. Met het fonds breidt de Lochemse Ondernemersvereniging deze campagne uit.

Wie parkeert en de binnenstad in loopt, laat zich straks sfeervol en gastvrij onthalen. Door het aanwezige groen langs de route en bewegwijzering. Waar nodig staan aanwijzingen in stijl van de Welkom terug-campagne. Ook in de winter blijft de Lochemse binnenstad groen met bloembakken en vaste planten. Via advertenties maakt de Lochemse Ondernemersvereniging de Welkom terug-campagne zichtbaar in de regio.

Aankleding Kleine Markt Lochem (Lochem)

De horecazaken gelegen aan de Kleine Markt in Lochem gaan samen aan de slag met uniformere aankleding van de Kleine Markt in Lochem, (bijvoorbeeld) met terrasschermen. Dit terrassenplein ziet er straks nog aantrekkelijker uit.

Schat-kastjes (Lochem)

Lochem op de kaart: met schat-kastjes. De eigenaren van Tante Pos, boekhandel Lovink, Gelati & Panini en de Etos dienden een plan in om door de Lochemse binnenstad, eventueel hele gemeente, allemaal kastjes op te hangen met schatten. Iets verrassends, iets spannends, iets educatiefs. Er kan van alles in een kastje zitten. Lochem? Dat leuke stadje met schat-kastjes!

Marketing zakelijke markt (gemeente)

Hotel Hof van Gelre, Boetiekhotel BonAparte en Landgoedhotel Woodbrooke brengen samen hun mogelijkheden voor zakelijke gasten onder de aandacht. Dat doen ze met een campagne gericht op de zakelijke markt.

Lochem Gezond (Lochem/Laren

Way to Fit, Sjahto, Le Rève en de Witkamp komen samen met een actie voor meer omzet en die een bijdrage levert aan de gezondheid van Lochemse inwoners. Onder mensen die lid worden van de sportscholen verloten de ondernemers een aantal gezonde maaltijden en abonnementen.

Wandeldorp (Barchem)

Het Wandeldorp Barchem ontwikkelt een vouwfolder met daarop alle Barchemse wandelroutes. Zo promoot de Barchemse ondernemersvereniging het initiatief Barchem Wandeldorp en de nieuwe wandelroutes nog verder. De folder zal af te halen zijn op veel plekken in en rond Barchem.

Recreatieboekje Barchem (Barchem)

Met het recreatieboekje Barchem krijgen toeristen, recreanten en inwoners een mooi overzicht van wat Barchem te bieden heeft. Wandelroutes, interessante bedrijven, mountainbike- en fietsroutes. De Barchemse Ondernemersvereniging zet zich hiervoor in.