LochemsNieuws en de boze digitale buitenwereld

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De afgelopen twee weken heeft LochemsNieuws via de website en Facebook af en toe moeten melden dat er technische problemen waren. Zelfs de Stentor maakte melding van onze problemen. Veel mensen vragen ons wat er precies aan de hand was. Voor de liefhebber doen we graag een boekje open over onze avonturen in de boze digitale buitenwereld.

Oproep: De hier beschreven escapades hebben ons niet alleen veel tijd en negatieve energie gekost maar ook veel geld. We wijzen nog graag even op de donatieknop die op de homepage en onder elk bericht op deze site staat. Bijdragen zijn, zeker nu, meer dan welkom. Het kan al vanaf 1 euro.

LochemsNieuws bestaat in oktober vier-en-een-half jaar. Met dagelijkse updates spreekt het voor zich dat de website qua omvang flink groeit. Inmiddels gaat het om zo’n 150.000 bestanden. Dat zijn uiteraard niet allemaal berichten. Ook foto’s, reacties en allerlei andere bestanden zorgen voor de omvang.

Op zwart

Zo’n twee weken geleden kregen we op zaterdagavond, nota bene van lezers, te horen dat de site onbereikbaar was. ‘Suspended’ was er onder meer te lezen. De helpdesk van de hosting provider – waar LochemsNieuws op de server stond – meldde dat er sprake was van ‘verdachte bestanden’ en dat de site uit veiligheidsoverwegingen op zwart was gezet. Zonder waarschuwing vooraf en zelfs niet even een berichtje achteraf. Later werd gezegd dat ‘een scriptje’ dat had moeten waarschuwen niet te had gewerkt.

Een mea culpa of zelfs maar enige neiging tot genoegdoening in de vorm van ondersteuning zat er niet in. Kort gezegd was de mededeling: ‘Verwijder de verdachte bestanden, bewijs dat ze weg zijn en toon aan dat er afdoende maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen.’ Wij dachten dat een hostingbedrijf dat all over the internet adverteert met kreten als service en veiligheid de klant te hulp zou schieten. Niets bleek minder waar. Zoek het maar uit, was de feitelijke boodschap.

Vreemd

Vreemd gedrag. Ook als je bedenkt dat zo’n bedrijf zelf ook baat heeft bij het opsporen en verwijderen van verdachte bestanden. Bij de vorm van hosting waar het hier om gaat staan op de betrokken server meestal veel meer websites en die zijn potentieel allemaal in gevaar als er een virus of malware in het geding is. We hadden verder te maken met een medewerker die nogal ‘autistisch’ reageerde. Hij las berichten slechts half en weigerde fouten toe te geven. Als een soort mantra bleef de steeds herhaalde boodschap: ‘Los het zelf maar op.’ We worden niet snel boos, maar er zijn grenzen.

Advies

Nee, we noemen geen namen. Maar wie dit leest en op zoek is naar een hosting provider, en die een website heeft die gebaat is bij continuïteit, geven we graag advies waar ze in ieder geval beter niet mee in zee kunnen gaan. Het is een grote partij die veel adverteert en opvalt door relatief lage prijzen en veel beloftes. Vreemd genoeg zijn ook de meeste reviews die op vergelijkingssites zijn te vinden lovend. Ook wij hadden een overwegend positieve ervaringen tot de stekkertrekker toesloeg.

Overigens: Na de verhuizing is LochemsNieuws diepgaand gescand en daarbij is geen enkel probleem aan het licht gekomen. Achteraf blijkt het dus mogelijk ook nog eens gedoe om niets te zijn geweest.

Verhuizen

Nadat de zaak escaleerde zat er maar een ding op: verhuizen. Dat is een hoop gedoe maar toch hebben we de stap gezet. Bij het bedrijf waar we vertrokken hadden we meerdere domeinen gehost. Dit was een mooie gelegenheid om LochemsNieuws en die andere websites uit elkaar te trekken. Dat is veiliger omdat onderlinge besmetting niet ondenkbaar is. We hebben nu dus twee hosting bedrijven. De hoster waar LochemsNieuws nu is geparkeerd staat bekend om de goede ondersteuning en de deskundigheid op het gebied van WordPress. Dat is het platform waarmee we werken. Nadeel: de kosten liggen een stuk hoger. Het is overigens een buitenlands bedrijf, maar de server staat in ons geval in de Eemshaven bij Delfzijl en wordt gevoed met windenergie.

Firewall

Na een eerdere hack, in april 2019, hebben we LochemsNieuws achter een professionele firewall laten plaatsen die wordt beheerd door een extern bedrijf. Ook hieraan zijn de nodige kosten verbonden. De mensen achter deze dienst hebben ons de afgelopen weken erg goed geholpen en hebben bewezen dat ze hun prijs meer dan waard zijn.

De overgang zorgde, ondanks een goede voorbereiding, voor verdwenen e-mails en veel werk onder de motorkap van de website. Daar zijn we nog steeds mee bezig. En dat terwijl we veel liever bezig zijn met het schrijven van nieuws…

Help ons de kosten te bestrijden. Klik hier >>> donatieknop.

Meer advertenties

Op de website van LochemsNieuws staan advertenties die daar automatisch worden geplaatst door Google. Omdat dit ons een bescheiden bedrag oplevert, hebben we de kraan wat verder opengezet. Dit leidt tot meer advertenties tussen en in onze berichten. Dat ziet er wat onrustiger uit. Dat vinden we zelf ook niet geweldig maar op dit moment tellen de inkomsten even zwaarder dan the looks.