Lochemse neerslagcijfers onderstrepen recorddroogte

0
De droogte is alom zichtbaar (foto: Niek Hidding)

LOCHEM – De droogte is het gesprek van de dag. Dit jaar ligt op recordkoers en de maand juli al helemaal. Dit wordt onderstreept door lokale cijfers. Die komen van Lochemer Niek Hidding, die al jaren de neerslaghoeveelheden bijhoudt. Ook kan hij beschikken over oudere meetgegevens van een buurvrouw. De metingen zijn sinds 1972 gedaan aan de Albert Hahnweg (postcode 7242 EM).

Uit deze gegevens blijkt allereerst dat juli op een record afstevent. Het droogterecord stamt overigens niet uit het momenteel veelbesproken jaar 1976. Toen was de neerslag over het hele jaar gemeten het laagst in de afgelopen 42 jaar. In juli viel toen 54mm regen. Dat is geen laagterecord voor Lochem. In 2006 werd in dezelfde maand bijvoorbeeld maar 28mm afgetapt. Een ook in de jaren 1992 (50mm), 1994 (40), 2015 (49) en 2017 (50) waren kurkdroog in Lochem. Op dit moment (20 juli) is nog maar 2mm hemelwater gevallen. Er zijn echter nog 12 dagen te gaan en een fikse wolkbreuk kan alles in een klap veranderen.

Lees verder onder de afbeelding:

De Lochemse neerslagcijfers sinds 1972 (bron: Niek Hidding)

Recordjaar 1976
Wat betreft de jaarlijkse neerslaghoeveelheid is 1976 de recordhouder van de afgelopen decennia. In Lochem werd toen in totaal 586mm regen gemeten. Voor dit jaar staat de teller toe nu toe op 273mm. Daarvan viel het gros (94mm) in januari. Mei en juni waren ook al erg droog met respectievelijk 27 en 18 millimeter. Dat waren overigens geen records maar de reeks van drie droge maanden is wel uitzonderlijk.

Het langjarige Lochemse gemiddelde staat overigens op 802mm en voor de maand juli op 78mm.

Wat er in de rest van het jaar gebeurt is koffiedik kijken. Zeker is wel dat we nog heel wat water moeten krijgen willen we het droge jaar 1976 benaderen. Dan moet er in de resterende 5 maanden nog 529mm vallen. Niets is onmogelijk maar als dat gebeurt kunnen de laarzen uit de kast.

Droogte
De droogte is overal waarneembaar. Geelbruine grasvelden, vallende bladeren en maisvelden die er wat zielig bij staan. De hoogte van de mais blijft ook ver achter bij die van een jaar geleden, hoewel we toen ook te maken hadden met een relatief droge zomer.

Hieronder is de ontwikkeling van de mais van nu (links) en van medio juli vorig jaar te zien (foto’s: Niek Hidding)

[easy-image-collage id=12247]

Uit een poll op de website melkvee.nl blijkt dat ongeveer de helft van de boeren zich ‘een beetje zorgen’ maakt over de droogte. Ze houden echter de moed erin en gaan ervan uit dat ze later dit jaar nog een mooie snede gras naar de kuil kunnen rijden.

Landelijk
Landelijk gezien houdt het KNMI er rekening mee dat het neerslagtekort het record van 1976 gaat evenaren. Oorzaak is de gemiddeld genomen hoge luchtdruk boven Zuid-Scandinavië dat daar voor ongewoon hoge temperaturen leidt. De meteorologen kan de huidige ontwikkelingen niet in verband brengen met klimaatverandering maar waarschuwen wel dat de kanms op droogte in de toekomst wel grote wordt.

Een neerslagtekort van 230mm tijdens het groeiseizoen van gewassen, zoals nu ongeveer het geval is, komt ongeveer eens per 10 jaar voor. Maar dat dit al in de derde week van juli wordt bereikt komt maar eens in de 50 jaar voor, zo zegt het KNMI.

Bekijk hieronder nog meer droogtefoto’s (tekst gaat verder onder de foto’s)

 Vooruitzichten
De vooruitzichten voor de komende 2 weken duiden niet op grote veranderingen. Het blijft droog. Om het (landelijke) record van 1976 te verslaan moet het ook in de maand augustus nog erg droog blijven.

In de onderstaande grafiek is het neerslagtekort van nu te vergelijken met 1976, het gemiddelde en de 5 droogste jaren van deze eeuw (1911, 1921, 1947, 1959 en 1976).