Lochemse brugongeluk breed uitgemeten in de media

0
Foto van kort voor het ongeluk. De pijlen geven de punten aan die in de media en in de publieke opinie worden aangewezen als mogelijke oorzaken. Onderzoek moet uitwijzen wat er werkelijk mis ging (Foto: Rob ter Mull - Bewerking: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het afschuwelijke ongeluk met de in aanbouw zijnde Nettelhorsterbrug op de bouwplaats aan de Goorseweg in Lochem kreeg en krijgt veel aandacht in de landelijke en regionale media. Hieronder een bloemlezing, waar mogelijk met link naar de bron, al zal de lezer regelmatig op een betaalmuur stuiten. Waar we dit zeker weten plaatsen we een * bij de link. We beperken ons grotendeels tot berichtgeving over de nasleep omdat berichten over het ongeluk zelf al breed zijn uitgemeten en veelal identiek zijn.

Dit- niet uitputtende – overzicht wordt aangevuld als er nieuwe relevante berichten zijn.

 • Het AD meldt dat de man die een val van 50 meter maakte alweer ontslagen is uit het ziekenhuis. Een online versie van dit bericht hebben we niet kunnen vinden. Wel een bericht* over zijn vrouw die een bezoek bracht aan de plek waar het gebeurde. De Telegraaf maakt ook melding van het feit dat de 35-jarige Belg weer thuis is.
 • Infrasite.nl* sprak met een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Deze laat weten dat het nog te vroeg is voor conclusies over de oorzaak van het ongeluk. De inspectie begrijpt de speculaties die in de media opduiken, maar alleen officiële onderzoekers hebben toegang tot de bouwplaats waar het misliep en er wordt ‘gedegen onderzoek’ gedaan naar alle feiten – en dus niet alleen op basis van openbare video’s en foto’s van het incident, zo is te lezen.
 • Het Friesch Dagblad meldt dat hoofdnemer BAM van het rondwegproject in Lochem het eigen veiligheidsdoel niet heeft gehaald in 2023. Dit blijkt uit het jaarverslag dat deze week verscheen. In 2023 wilde BAM eigenlijk dat het aantal ongelukken met medewerkers per miljoen gewerkte uren niet hoger zou uitvallen dan 3. Uiteindelijk telde de beursgenoteerde bouwer 3,4 ongelukken per miljoen gewerkte uren waarbij eigen werknemers van BAM betrokken waren. In 2023 waren 64 ernstige ongevallen waardoor een medewerker langer dan 24 uur in het ziekenhuis verbleef.
  Geen link naar een online versie van dit artikel aangetroffen. Nieuwssite nu.nl heeft een soortgelijk en gratis te lezen bericht.
 • Aansluitend op het voorgaande: De Telegraaf meldt dat geen van de bij het ongeval betrokken werknemers in dienst waren van BAM, maar bij het Belgische bouwbedrijf Aertssen.
 • De Gelderlander (en andere bladen van uitgever DPG) brachten een geanimeerde infographic over hoe de opbouw van de brug gepland was voordat het woensdag mis ging.
 • De Stentor sprak met Slachtofferhulp over hoe ooggetuigen reageerden op het drama. Ook Omroep Gelderland heeft hierover een bericht.
 • Het Algemeen Dagblad* (en andere DPG-kranten) sprak met een expert op het gebied van hijskranen. Deze komt tot de slotsom dat er een hijspunt van het brugdeel is afgebroken. In zijn ogen is niets mis met de kranen of de kabels waaraan de last hing. In andere berichtgeving wordt juist gewezen op een kabelbreuk.
 • Tubantia* (plus andere DPG-bladen) sprak de bekende Hengelose letselschadeadvocaat Yme Drost. Die vindt dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) onderzoek moet doen naar het drama en dat moet worden geleerd van een eerder bouwdrama in het stadion van FC Twente. Daar bleek veel mis en moesten nabestaanden van slachtoffers in zijn ogen te lang wachten op conclusies. Drost noemt onderzoek door de OVV ‘van algemeen belang’ en in het belang van veiligheid in de bouw.
 • De Telegraaf en het AD & co. hebben een indringend verhalen over de Vlaming die het ongeluk niet overleefde. Hierin is te lezen dat de 42-jarige kanker overwon en dat zijn dochtertje dit weekend haar eerste verjaardag viert.
 • Lochemer Odo Olthof was ooggetuige van het drama. Hij vertelde zijn verhaal in diverse media, waaronder de talkshow Op1. Die uitzending is HIER terug te kijken. Olthof’s verhaal is ook te lezen op de website van de Berkelbode en hier op LochemsNieuws.