LochemGroen! doet mee aan de verkiezingen

0
Voorzitter Calle Janssen en lijsttrekker Jolande van Borrendam van LochemGroen! (eigen foto)

LOCHEM/GORSSEL – LochemGroen! neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2022 worden gehouden. ‘Met een sterk lokaal en donkergroen programma’, zo is te lezen in een persbericht. De partij ontstond toen Jolande van Borrendam zich in januari van dit jaar afsplitste van GroenLinks en haar raadszetel behield. De ambitie is fors want de partij hoopt op 2 á 3 zetels. De verkiezingen zijn op 16 maart.

Jolande van Borrendam denkt dat een aantal zetels haalbaar is: “Ik krijg zoveel vragen van bewoners die zich zorgen maken over de natuur in de gemeente. Inwoners zien dat er oude bomen worden gekapt, te dure huizen gebouwd en vragen zich af waarom het niet anders kan, en waarom er niet beter naar hen wordt geluisterd.”

Dat het volgens LochemGroen! anders moet blijkt ook uit de tien standpunten die zijn te vinden op de website www.lochemgroen.nl. De partij zet sterk in op vergroting van de biodiversiteit en een snelle energietransitie om de gemeente, samen met de inwoners, klimaatneutraal te maken.

Brede kijk

“We combineren politieke ervaring met een actuele donkergroene agenda”, aldus voorzitter Calle Janssen, die daarbij aangeeft dat de partij een brede kijk op de lokale samenleving heeft. “We zijn geen one-issue partij. Als je onze standpunten leest zie je dat we altijd letten op de relatie tussen de omgeving, welbevinden en zorg. Iedereen wil in een mooie, gezonde gemeente wonen, en dus moeten er niet alleen dure woningen worden gebouwd. Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn en kleinschalig en regionaal worden geregeld.”

Toch is LochemGroen! geen gewone lokale partij, volgens van Borrendam. “We zijn ons echt bewust dat er snel iets moet veranderen. Groene woorden zijn niet genoeg, en we laten op lokaal niveau echt een ander geluid horen”, zo klinkt het.

Agrarisch

Een ‘donkergroene’ partij in een agrarische gemeente; hoe gaat dat samen? Janssen woont middenin agrarisch gebied, zegt: “We hebben een optimistische en realistische kijk op boeren in onze gemeente. Ik heb de landbouw om me heen zien veranderen. Het werd steeds intensiever en grootschaliger, met minder boeren maar met meer dieren.”

Dat kan volgens LochemGroen! anders maar ‘terugdraaien’ is volgens Janssen niet de oplossing. Hij zegt: “Ik wil niet terug naar een of andere romantische versie van vroeger. Ik kijk liever vooruit. Landbouwers kunnen eerlijk, duurzaam voedsel produceren zonder de bodem uit te putten of dieren op te hokken. Natuurinclusief boeren levert een biodiverser, mooier én ‘Lochemser’ landschap op. Dat is de toekomst, en daar kan je als gemeente echt bij helpen.”

Impact

LochemGroen! heeft volgens eigen zeggen een visie op alle onderwerpen in de gemeente, maar hanteert als uitgangspunt: Niet gaan niet voor de winst op de korte termijn, maar kijken naar de brede impact van besluiten op alle inwoners, ook van de volgende generaties.

Jolande van Borrendam: “Als je vraagt wat inwoners mooi vinden aan Lochem, noemen ze altijd de bossen, lanen en het kleinschalige diverse agrarische landschap. Dat is de gemeente die iedereen voor zich ziet, maar die is aan het verdwijnen. Iedereen moet in het belang van zowel de natuur als de mens echt hard aan de slag. Het kan nog veel groener.”

LochemGroen! heeft een bestuur van vier personen. Lid worden kan via de website en kost voor de rest van dit jaar en heel 2022 15 euro.

Het logo van Lochems jongste partij (bron: lochemgroen.nl)