Lochemer tikt gemeente op vingers over voorlichting ‘slimme meter’

0
Voorbeeld van een nieuwe gasmeter (bron: Liander.nl)

LOCHEM – Lochemer Jan van Londen heeft het college van B&W en de gemeenteraad een brief gestuurd over de voorlichting die de gemeente geeft over de slimme energiemeter die iedereen krijgt. Daarin wordt de suggestie gewekt dat de meter verplicht is. Onterecht, meent Van Londen. De gemeente erkent dit en gaat het rechtzetten in een nieuwe publicatie.

In de Berkelbode van 4 april besteedde de gemeente Lochem aandacht aan de nieuwe energiemeter die dit jaar bij alle huishoudens en kleine bedrijven wordt geïnstalleerd. ,,Dit wordt gepresenteerd als een feit en dat is op z’n minst misleidend”, aldus de briefschrijver.

Keuze
‘Toen ik begin 2017 wegens een defect een nieuwe elektriciteitsmeter moest krijgen werd mij eerst door Nuon en later door Liander bezworen dat er een zogenaamde ‘slimme meter’
geplaatst ging worden. Toen uiteindelijk de man van Liander aan de deur kwam bleek de soep niet zo heet gegeten te worden. Ik kreeg gewoon een ‘domme meter’. Hij had allerlei soorten meters in de auto liggen. Geen enkel punt dus’, zo is in de brief te lezen.

Van Londen wijst er verder op dat op de websites van Nuon, Essent en Liander, wordt vermeld dat die meter niet verplicht is. Vereniging Eigen Huis schrijft deze maand desgevraagd in haar magazine dat je de slimme meter mag weigeren tot 3 x 80A of 40m3 gas per uur.

Gelijk
De gemeente Lochem vindt dat Van Londen gelijk heeft. Hij krijgt/kreeg een telefoontje en ook nog een brief. Daarin staat onder meer dat op de gemeentelijke informatiepagina in de Berkelbode van volgende week een bericht wordt geplaatst waarin wordt vermeld dat de nieuwe meter niet verplicht is.

Service
Een woordvoerster van de gemeente zegt verder dat plaatsing van de nieuwe meter primair een zaak is tussen consument en leverancier. ,,Wij hebben deze info gebracht als service aan de inwoners omdat de meters nu op grote schaal worden vervangen”, zo luidt de uitleg.

Viverion
Woningcorporatie Viverion laat desgevraagd weten geen deelgenoot te zijn bij het plaatsen van de slimme meter. ‘Dat is een aangelegenheid tussen de individuele bewoner en de leidingbeheerder. Dus de huurders van Viverion zijn geheel vrij in hun keuze ten aanzien van het plaatsen van een slimme meter’, zo is te lezen in een schriftelijke verklaring.

Viverion zegt geen behoefte te hebben aan de gegevens van energiemeters in de woning. ‘Mocht Viverion wel belang hebben aan het verbruik, voor bijvoorbeeld bij het verduurzamen van de woning, dan wordt deze informatie rechtstreeks bij de betreffende bewoner gevraagd.’

Reactie Liander
Liander nam zelf contact op met LochemsNieuws om een toelichting te geven. De netwerkbeheerder schrijft dat de uitrol van de nieuwe meter binnenkort gaat beginnen in Lochem. Overigens is de kern Lochem pas vanaf augustus aan de beurt. De meters worden in opdracht van Liander geplaatst door GEAS Energiewacht. Dat bedrijf is momenteel onder meer in Bathmen aan het werk.

Brieven
Inwoners krijgen binnenkort een brief met meer informatie over de nieuwe energiemeter. Op later moment volgt nog een brief met een voorsteldatum om de meters te wisselen. Vervolgens komt GEAS langs om de nieuwe energiemeter te plaatsen.

Liander schrijft: ‘We snappen dat er vragen zijn rondom de nieuwe digitale meter. Wat kan de meter wel en niet? Hoe is privacy geborgd? En waarom is het belangrijk dat er een slimme meter wordt aangeboden? Hierover geven we meer informatie in de brief en hebben we ook een speciale pagina op onze website (liander.nl/nieuwemeter), waarin we op heel veel vragen antwoord kunnen geven.’

Hier de toelichting die Nuon op de meter geeft

Geen plicht
Liander verder: ‘De meter mag geweigerd worden. U kunt er ook voor kiezen het uitlezen van de nieuwe meter uit te zetten. De slimme meter is een belangrijke schakel in het toekomstige energiesysteem en helpt bijvoorbeeld ook om storingen te signaleren en sneller te kunnen verhelpen. Ook kan het klanten helpen om inzicht te krijgen in hun verbruik en daardoor ook energie te besparen.’

Consumentenbond
De Consumentenbond wijst er in een artikel op de eigen website eveneens op dat er geen sprake is van een verplichting. De bond adviseert consumenten overigens wél een slimme meter te accepteren. Op de website wordt wel gewezen op het belang van vertrouwen en privacy. Lees het HIER.

Jan van Londen stelt in zijn brief een aantal vragen aan college en raad. Zijn letterlijke tekst:
– Waar bemoeit de gemeente zich mee? Het lijkt me een zaak tussen mij, de
energieleverancier en Liander.
–  In het licht van allerlei recente schandalen rond schending van de privacy en en het
ongewenst verspreiden van persoonlijke informatie wil ik absoluut niet zo’n
(zogenaamd) ‘slimme meter’. Het lijkt me toch dat (zeker) de gemeente dat niet
dwingend kan opleggen?
– Niemand kan me toch verplichten ‘een kijk achter mijn voordeur’ toe te staan als dat
niet nodig is?