Home Energie LochemEnergie stuurt energie-conciërges naar huurders

LochemEnergie stuurt energie-conciërges naar huurders

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De energieprijzen stijgen momenteel hard. De overheid werkt aan financiële compensatie. LochemEnergie stuurt, met steun van de gemeente, conciërges op pad. Zij bezoeken huurders van de woningcorporatie Viverion en IJsseldal Wonen. Ze helpen het energieverbruik te verlagen.

De energie-conciërge komt langs met een keur aan (gratis) energiebesparende artikelen en
legt uit hoe het energieverbruik kan worden verminderd. Daarnaast kan hij, indien gewenst, ook de spullen installeren. Ook dat is gratis. Denk aan het aanbrengen van ledlampen en radiatorfolie, het inregelen van de thermostaat en het aanbrengen van tochtstrips.

Actief helpen

Het doel is om de bewoners actief te helpen met het verlagen van hun energieverbruik. Sommige mensen hebben, zeker nu, moeite om de energierekening te betalen. De gemeente Lochem, LochemEnergie, de huurdersbelangenvereniging IJsseldal en
Viverion werken samen om energie-armoede te voorkomen.

Er wordt gesproken van energie-armoede als meer dan tien procent van het besteedbaar inkomen van een huishouden naar de energieleverancier gaat. De oorzaak is vaak een combinatie van slecht geïsoleerde woningen, ongunstige energiecontracten en een laag besteedbaar inkomen. Huurders hebben vaak geen invloed op de mate waarin hun woning is geïsoleerd of op de kwaliteit van de cv-ketel.

Problemen voorkomen

Wethouder Henk van Zeijts: “De energietarieven stijgen erg sterk op dit moment. We willen vooral de mensen helpen die hierdoor in de problemen kunnen komen. Met de betrokken partijen kunnen we gelukkig op korte termijn iets betekenen. Het is namelijk best lastig om je energierekening omlaag te brengen, want waar begin je? De energie-conciërge helpt daarbij.”

De actie duurt tot 1 december. Huurders van IJsseldal Wonen en Viverion krijgen bericht via hun verhuurder. Meer informatie is te vinden op de website van LochemEnergie.