Lochem succesvol in actie voor Turkije en Syrië

0
Een enorme hoeveelheid Turkse pizza's werd gemaakt en verkocht door dit topteam van de Vrouwenraad van de Turkse moskee in Lochem. De opbrangst gaat naar de slachtoffers van de aardbeving (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De week stond in het teken van de verschrikkelijke ramp die zich voltrok in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië. Dat bracht ook in Lochem veel mensen in beweging. Natuurlijk als eerste in de Turkse gemeenschap, maar het breide zich snel uit. “Het was zo mooi te merken dat iedereen wilde helpen”, zegt Sevgi Okatan Pasaoglu van de Vrouwenraad van de Turkse moskee. Er werden veel hulpgoederen en geld ingezameld.

Sevgi is assistent van de voorzitter van de Vrouwenraad en is al de hele week in touw. Het begon dinsdag met het inzamelen van hulpgoederen. Dat leverde letterlijk busjes vol goederen op. “In het inzamelpunt in Deventer hadden za al zoveel spullen dat ze alleen nog baby- en kinderspullen accepteerden. Pampers, babyvoeding en kinderkleren, zoals jassen en truien. En vijf busjes met andere spullen gingen naar een inzamelpunt in Oldenzaal.”

Syrië

Toen was er nog bijna de helft van alle ingezamelde goederen over. Die zijn naar de Marokkaanse moskee gebracht, waar ze een dag later gereed werden gemaakt voor verzending naar Syrië. Sevgi zegt: “Alles moet worden gesorteerd op soort. Zoals heren-, dames en -kinderkleding. Dat moet ook allemaal worden beschreven in de taal van bestemming, zodat ze bij het uitdelen weten wat het is. Omdat we dinsdag al ervaring opdeden, ben ik woensdag gaan helpen met sorteren bij de Marokkaanse moskee.”

Toen de actie dinsdag op gang kwam boden zich ineens allemaal mensen aan om te helpen. “Er kwamen Nederlanders die ik niet kende, maar ook Italianen, Libanezen, Koerden, Marokkanen en uiteraard Turken. Het was heel mooi om te zien dat iedereen wil helpen”, zo klinkt het.

Verkoopactie

Donderdag werd de verkoopactie van vrijdag voorbereid. Toen werden bij de moskee Turkse pizza’s en andere lekkernijen verkocht. Donderdag werd in twee ploegen in de middag en avond gebakken. De Vrouwenraad heeft hiervoor een speciale ruimte in de moskee. Daar worden maandelijks pizza’s gebakken en verkocht. Dan is de opbrengst voor de moskee.

Dit keer deed Sevgi voor de inkoop een beroep op de Turkse gemeenschap. Die leverde in de vorm van geld en goederen een flinke bijdrage zodat de inkoopkosten werden gedekt en de opbrengst dus volledig naar de getroffen gebieden gaat. De aankondiging via sociale media leverde maar liefst 1400 bestellingen op. Ter plekke werden nog vrijdag nog eens zo’n 300 klanten bediend die spontaan naar de moskee kwamen. Veel mensen gaven een extra bedrag boven op de prijs van de gekochte producten.

Gebed

Vrijdagmiddag werd buiten de moskee een gebed gehouden. De imam sprak enige woorden en ging voor het een gebed. Dit gebeurde bij een tafel die normaal wordt gebruikt om de kist van een overledene op de zetten. Deze tafel bleef nu leeg en stond symbool voor alle mensen die omkwamen bij de ramp.

Met het oog op de gebeurtenissen in Turkije en Syrië werd buiten de moskee een gebed gehouden (foto: LchemsNieuws

Veel energie

Er komen nog steeds financiële bijdragen binnen maar de tussenstand stond vrijdagavond op 3.630 euro. Dat geld gaat naar de organisatie AFAD die de hulp in het aardbevingsgebied coördineert. Sevgi is er trost op. Vrijdagavond zegt ze: “Ik ben al de hele week druk en heb weinig geslapen, maar dit geeft zo’n energie en voldoening dat ik helemaal niet moe ben. We hebben het met heel veel mensen, van allerlei gezindten en met verschillende achtergronden gedaan en dat voelt goed. Ik ben iedereen heel erg dankbaar voor de inzet.”

Elders in Lochem is Nur Harb, bekend van Barbier Nur in de Walderstraat, een geldinzameling begonnen. Zijn broertje is in het getroffen gebied maar is ongedeerd. Die liet weten dat de noodhulp, zoals voedsel en kleding wel op gang komt. “Straks is echter veel geld nodig voor de wederopbouw”, zegt Nur. “Wij hebben spontaan een actie opgezet. We willen voor de mensen die willen helpen een betrouwbaar fonds vormen. Over ongeveer een maand willen we het zelf gaan brengen en zo bepalen waar het geld het hardst nodig is.”

Tot nu toe zijn er geen berichten dat familieleden van mensen uit de Turkse gemeenschap in Lochem onder de slachtoffers van de aardbeving zijn.

De actie van Nur had vrijdag al 4.734 euro opgeleverd. Het doel is 10.000 euro. De inzameling loopt via GoFundMe. De rechtstreekse links is: https://gofund.me/cf542d9e