Gemeente Lochem start deelname NK Tegelwippen 2023 in Eefde

0
Heemraad Floor Wissing (l) en wethouder Lex de Goede wippen een tegel in de tuin van Saskia Pietersen in Eefde (foto: gemeente Lochem)

EEFDE/LOCHEM – De gemeente Lochem doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Inzet is het zoveel mogelijk vervangen van verharde ondergrond voor groen. Wethouder Lex de Goede en heemraad Floor Wissing-Kunst van het waterschap Rijn en IJssel gaven maandagochtend (27/3) het startsein door tegels te wippen in de tuin van Saskia Pietersen-Leerkes in Eefde. Zij is de winnaar van het het NK Tegelwippen van 2022.

Onder de noemer van ‘Lochem Weet van Water’ wordt aandacht gevraagd voor het ‘onttegelen’ van tuinen. Wethouder De Goede: “Het klimaat verandert, dat merken we elke dag. Willen we grote stappen zetten, dan moet iedereen in actie komen, overheid én inwoners. Iedereen kan een steentje bijdragen door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen. Door ons aan te melden voor het NK Tegelwippen gaan we actief de strijd aan met verstening en dagen we ook inwoners uit tegels te wippen. We staan hier in de voortuin van Saskia en kijk eens wat zij hier heeft bereikt, fantastisch!”

Winnares

Saskia Pietersen-Leerkes kocht in 2019, samen met haar man Raymond Pietersen, de voormalige drogisterij in Eefde. Met het ‘onttegelen’ van 13 parkeerplaatsen kwamen 1100 tegels vrij. Hiermee won ze in 2022 het tegelwippen in de gemeente Lochem. Ze is blij met haar nieuwe voortuin: “Het is stukken minder warm door al die planten én we zijn af van het wildparkeren. Tuinieren is voor mij geen ‘moetje’ maar pure ontspanning.”

Tip van Saskia: “Zet genoeg planten in je tuin. Dan krijgt onkruid weinig kans.” Saskia krijgt enorm veel positieve reacties op haar nieuwe voortuin. Afgelopen week belde er zelfs iemand aan om te vragen hoe ze haar tuin had aangepakt. ‘Weet van Water’ en de gemeente dagen andere inwoners uit haar voorbeeld te volgen en hun tuin te vergroenen. Beide bestuurders wipten alvast enkele tegels in de achtertuin van Saskia, want die gaat de komende tijd op de schop.

Ruilen voor planten

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 wordt het NK Tegelwippen gehouden. Gemeenten in het hele land gaan met elkaar de strijd aan. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin. Doel is het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen. Doel is om Nederland meer klimaatbestendig te maken en vriendelijker voor insecten en dieren. Groener betekent ook koeler op warme dagen én het oogt veel mooier!

Heemraad Floor Wissing-Kunst: “Het klimaat verandert rap, dat merken we heel duidelijk in ons gebied. Zomers worden droger, regenbuien heftiger. Het water moet de grond in. Dus leg niet alles vol met tegels, maar houd het groen. Het NK Tegelwippen en andere klimaatacties helpen bij de bewustwording. Dit jaar organiseren we met andere partijen de klimaatdagen bij Intratuin Lochem op 6 en 27 mei en acties waarbij inwoners een tegel voor een tuinplant kunnen ruilen.”

Klimaatatlas

De gemeente en het waterschap hebben samen een klimaatatlas gemaakt. Deze atlas laat zien op welke klimaateffecten we ons moeten voorbereiden. Zo is er een kaart die aangeeft in welke gebieden het op tropische dagen extra heet aanvoelt. Bomen en planten helpen dan enorm. Via www.weetvanwater.nl kunnen inwoners de klimaatatlas bekijken. De website geeft verder veel tips voor huis, tuin en omgeving.