Lochem legt computers dag plat na hack

0
Aanvallen van hackers zijn aan de orde van de dag. Dit is een voorbeeld van de (afgeslagen) aanvallen op LochemsNieuws in de afgelopen periode (naar herkomst en aantal) (bron: LochemsNieuws/Sharkgate)

LOCHEM/GORSSEL – Wie woensdag iets wil van de gemeente Lochem waarbij de computer onontbeerlijk is, komt van een koude kermis thuis. Na de hack van eind vorige week is besloten om qua ICT met een schone lei te beginnen. De computersystemen worden herstart en applicaties opnieuw geïnstalleerd. Bezoekers kunnen hier last van ondervinden. Het loket in Gorssel blijft zelfs gesloten.

Zaken als het aanvragen van paspoorten, het registreren van een verhuizing en het aangeven van een geboorte zijn tijdelijk niet mogelijk. Dit geldt ook voor alle andere zaken waarbij computerondersteuning noodzakelijk is.

Website beschikbaar

De website van de gemeente blijft wel in de lucht en ook de sociale-media-kanalen blijven beschikbaar. Het gemeentehuis in Lochem is gewoon geopend en medewerkers helpen bezoekers zo goed mogelijk verder. Mensen die een afspraak hadden waarbij digitale ondersteuning nodig is hebben of krijgen zoveel mogelijk persoonlijk bericht. Geplande huwelijken kunnen gewoon door gaan.

Telefoonnummer voor spoed

Omdat ook de telefonie van de gemeente via digitale kanalen verloopt, werken de reguliere nummers niet. Voor dringende zaken is de gemeente bereikbaar via het mobiele nummer 06 13 88 99 04.

Persoonsgegevens

De ingrijpende maatregel wordt genomen omdat de gemeente alles-op-alles wil zetten om de gegevens van de inwoners te beschermen tegen computercriminaliteit. De precieze gevolgen van de hack worden nog onderzocht. Er is een forensisch onderzoek gestart. En hoewel de gemeente vorige week zei te verwachten dat er geen persoonsgegevens zijn buitgemaakt, wordt nog wel gezocht naar wat de inbraak de daders mogelijk heeft opgeleverd.

Aangifte

Het opschonen van de systemen na een hack is gebruikelijk. Van de (poging tot) inbraak is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en ook is aangifte gedaan bij de politie. In het belang van het onderzoek worden nog geen mededelingen gedaan over de aard en herkomst van de aanval, zo die al bekend zijn.