Lochem laag op ranglijst ondermijningsgevoelige gemeenten

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – De gemeente Lochem staat op plek 317, van 352 Nederlandse gemeenten, als het gaat om ondermijningsgevoeligheid. Dat betekent onder meer dat er relatief weinig inwoners worden verdacht van een ondermijnend delict en dat niet veel panden in eigendom zijn van mensen die eerder werden veroordeeld voor een delict. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Bij het onderzoek werden 20 indicatoren gebruikt die erop kunnen wijzen dat de onderwereld zich probeert te manifesteren in de bovenwereld. Niet alle indicatoren konden in Lochem worden gemeten. Het lijstje met belangrijkste resultaten voor de gemeente ziet er zo uit:

 Inwoners verdacht van ondermijnend delict: plek 308 (0,51%)
 Huishoudens met problematische schulden: plek 289 (4,3%)
 Hoogrisicojongeren: plek 296 (2,9%)
 Wapenhandel: plek 241 (5,0 zaken per 10.000 inwoners)
 Panden in bezit veroordeelde eigenaar: plek 332 (1,7%)
(bron: RTL Nieuws)

Armoede

Wat opvalt is dat Lochem qua aantal huishoudens met problematische schuldend weliswaar plek 289 inneemt op de landelijke ranglijst, maar 4,3 procent betekent wel dat bijna 1 op 20 huishoudens hiermee te maken heeft. Armoede geldt als indicator omdat schulden mensen kan aanzetten tot criminele of ondermijnende activiteiten en dat het hen gevoelig maakt voor ‘voorstellen’ van criminelen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Zuid-Limburg de kroon spant qua ondermijnende activiteiten. Heerlen en Kerkrade staan op plek 1 en 2. In de top-10 staan verder nog de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen (7), Brunssum (9) en Roermond (10). De grote steden Rotterdam en Den Haag staat op plaats 3 en 4. De Gelderse hoofdstad Arnhem prijkt op plek 5. Amsterdam komt in de top-10 niet voor, maar staat op de 13e plaats.

Regio

In de regio staan Zutphen (48) en Deventer (52) vrij hoog op de lijst. Zutphen staat zelfs op de 22e plaats als het gaat om het aantal inwoners dat wordt verdacht van ondermijnende activiteiten. Het gaat om 1,49 procent van de inwoners. Buurgemeente Bronckhorst is bijna het beste jongetje van de klas, op plaats 352. Alleen het Twentse Tubbergen doet het net een tikkeltje beter.

Met de Onderwereldkaart wil RTL Nieuws gemeenten een handvat bieden zodat kan worden bekeken waar de aandacht naar moet uitgaan. Nederland is relatief kwetsbaar omdat het een doorvoerland is voor drugs. Daarin gaat heel veel crimineel geld om. Met dat geld proberen criminele organisaties zich ook in reguliere economie te mengen.

Bedreiging

Criminele activiteiten vormen op allerlei manieren een bedreiging voor de samenleving. Hennepkwekerijen zorgen vaak voor brandgevaarlijke situaties, jongeren worden met mooie beloftes en geld geronseld door criminelen en sommige bedrijven dienen als dekmantel voor witwaspraktijken en verdrijven ondernemers die zich wél aan de regels houden.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws komt verder naar voren dat bepaalde zaken, zoals wapenhandel en het aantal kwetsbare jongeren, vooral voorkomen in steden. In kleine gemeenten zijn drugsverdachten vaak familie van elkaar. Op het platteland vormen leegstaande agrarische gebouwen een aantrekkelijk doelwit van drugscriminelen. Drugslabs en wietplantages worden regelmatig aangetroffen in zulke gebouwen.