Lochem nu officieel Wandelgemeente van het Jaar

0
Wethouder Eric-Jan de Haan toont de trofee die hoort bij de titel Wandelgemeente van het Jaar. Rechts staat uitgever Eef van den Brink van wandelkrant Te Voet, dat de titelstrijd jaarlijks organiseert (foto: LochemsNieuws)

BARCHEM/LOCHEM – Met uitreiking van een trofee – een beeldje van kunstenaar Theo van Eldik, werd Lochem zaterdagochtend officieel gekroond tot Wandelgemeente van het Jaar. Dit gebeurde in Barchem waarin op dat moment ook de opname van 9 wandelroutes die het dorp aandoen officieel werden opgenomen het Achterhoekse wandelnetwerk.

Uitgever Eef van den Brink van wandelkrant Te Voet en Te Voet Online reikte het beeldje uit aan wethouder Eric-Jan de Haan, die recreatie en toerisme in zijn portefeuille heeft en tevens voorzitter is van Achterhoek Toerisme. Van den Brink prees Lochem voor de succesvolle campagne die veel stemmen opleverde. “Lochem is een waardige winnaar. Het coulisselandschap is prachtig. Verder zijn rust en een goede bereikbaarheid belangrijk”, zo zei hij.

lees verder onder de foto…

Gerrit de Vries, Eric-Jan de Haan en Geert Ribbink bij de opening van het wandelnetwerk Barchem (foto: LochemsNieuws)

Campagne

Wethouder De Haan aanvaarde de trofee en de bloemen in dankbaarheid en prees Laura van de Linde voor de goed opgezette campagne die de winst bracht. Van de Linde is consulent voor de gemeente Lochem bij Achterhoek Toerisme.

De Haan, die even later het wandelnetwerk rond Barchem opende prees ook de mensen in het dorp die daar al jaren mee bezig zijn. “De schouders eronder en volhouden loont”, aldus de wethouder. Initiatiefnemer van ‘Barchem Wandeldorp’ is Gerrit de Vries. Hij begon al 6 jaar geleden, toen hij merkte dat er steeds meer wandelaars langs zijn woning aan de Looweg liepen. Die weg maakt deel uit van de Midden-Nederlandroute.

lees verder onder de foto…

Taartjes met het logo van de Wandelgemeente van het Jaar (foto: LochemsNieuws)

 

Wandeldorp

De Vries: “De focus lag heel erg op fietstoerisme. Ik vond dat we in Barchem, waar al een aantal wandelevenementen werden gehouden, het accent op wandelen moesten leggen. Ik begon alleen en dat bleek lastig. Later kreeg ik steun van anderen, maar het bleek nog niet makkelijk om de zaak rond te krijgen.” De zaak kwam pas goed aan het rollen toen hij het inbracht tijdens de ontwikkeling van het Dorpsplan Barchem.

De realisatie kreeg gestalte door een werkgroep van 6 personen en met de steun van Achterhoek Toerisme. Die organisatie nam veel werk uit handen en wist ook de financiering rond te krijgen. Geert Ribbers, lid van de genoemde werkgroep, vertelde zaterdag dat er al 5 wandelroutes door Barchem liepen en dat er 4 zijn toegevoegd. Alle routes doen het Dorpsplein aan, waar op een drietal borden de nodige uitleg wordt gegeven. De routes zijn daar door middel van QR-codes te downloaden op de telefoon.

lees verder onder de foto…

Een van de borden op het Dorpsplein die informatie over de wandelroutes geven (foto: LochemsNieuws)

Netwerk

Ribbers vertelde verder dat de insteek was om met de nieuwe routes de verbinding te maken met Lochem, Borculo en Ruurlo. “Het overleg met grondeigenaren liep vaak soepel maar soms ook moeizaam. Sommige routes moesten we enigszins aanpassen.” De Barchemse routes zijn dus opgenomen in het Achterhoekse Wandelnetwerk, maar er zijn ook routebordjes waarop de naam Barchem prijkt. Voor de herkenbaar van het wandeldorp.

Meer informatie over het Achterhoekse Wandelnetwerk is HIER te vinden.
De Barchemse routes zijn ook te vinden op de website van de VVV Lochem. 

Een voorbeeld van een herkenbaar bordje van de Barchemse wandelroutes (foto: LochemsNieuws)
Op dit bord worden routes getoond waarbij geluidsfragmenten zijn te downloaden op de mobiele telefoon (foto: LochemsNieuws)