‘Lochem bespioneert geen inwoners via social media’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem bespioneert geen inwoners via nepaccounts op social media. Dat heeft burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandagavond laten weten op van vragen van GroenLinks. Aanleiding voor die vragen waren mediaberichten dat gemeenten in den lande informatie over inwoners verzamelen via nepaccounts.

Van ‘t Erve gaf aan te zijn geschrokken van berichten dat gemeenteambtenaren zich voordoen als anderen om informatie te achterhalen van bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden. Dat was reden om de eigen ambtenaren te vragen om zulke actie te melden. “Die oproep deden we een week geleden en er is tot nu toe geen enkele melding gekomen”, aldus de burgemeester. Hij voegde eraan toe dit ook echt niet te tolereren.

Monitoring

Dat wil niet zeggen dat de gemeente zich helemaal niet op sociale media begeeft. Er is wel sprake van online monitoring. De afdeling communicatie beschikt over een tool waarmee kan worden nagegaan wat er online allemaal wordt beweerd over acties en beleid van de gemeente. “Een soort slimme zoekmachine”, aldus Van ‘t Erve.

Hij zegde toe het privacybeleid van de gemeente nog eens onder de aandacht te brengen. Dat beleid is vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze is te vinden op de website van de gemeente.