Lochem: 590 banen erbij in 2018

1
De werkgelegenheidsontwikkeling over 2018 (bron: Provincie Gelderland)

LOCHEM/ARNHEM – In de gemeente Lochem zijn er vorig jaar 590 banen bij gekomen. Een groei van 4,3 procent. Dat is een opmerkelijke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren. De banengroei in de gemeente bleef de afgelopen jaren achter op het provinciale gemiddelde maar is nu veel hoger. In Gelderland was de gemiddelde groei 2,4%.

De cijfers komen uit de jaarlijkse provinciale werkgelegenheidsenquête. Lochem staat op de 7e plek als het gaat om groei van de werkgelegenheid. De gemeente telt nu 14.380 banen op 33.545 inwoners. De grootste groei deed zich voor bij nutsbedrijven en in het vervoer en de groothandel. Verder lijkt de daling van het aantal banen in de landbouwsector tot staan te zijn gebracht.

Grootste sectoren

De gezondheidszorg telt de meeste banen (19%), gevolgd door industrie (13,9) en detailhandel (12,2). Er zijn ook nog sectoren die een krimp laten zien. Bij financiële instellingen, in het onderwijs en bij het openbaar bestuur werken minder mensen.

Wethouder van economische zaken Eric-Jan de Haan zegt: ,,Het college is blij met deze cijfers. Het is geweldig dat er bijna 600 banen bij kwamen. Dat betekent dat ondernemers vertrouwen hebben. Dat zij kansen zien in onze gemeente en investeren in arbeidsplaatsen. Natuurlijk liften we mee op de landelijke groei. We dragen als gemeente ook actief bij aan een goed ondernemersklimaat. Zodat ondernemers kansen,
kunnen benutten.”

Ruimte bieden

,,We doen dit letterlijk door ruimte te bieden. Denk aan kantorenpark Stijgoord dat in verkoop is, of aan de voorbereiding van bedrijventerrein Diekink. Maar we zijn ook dichtbij ondernemers, zodat we kunnen inspelen op ontwikkelingen. Het is belangrijk dat Lochem op de kaart staat als aantrekkelijke woon- én werkgemeente. Zo zorgen we er samen voor dat nog meer mensen aan de slag kunnen”, aldus De Haan.

Economische agenda

Het college presenteert binnenkort de Economische agenda 2019-2022. Inzet is het verder versterken van de economie. Speerpunten zijn onder andere vrijetijdseconomie, de verdere ontwikkeling van bedrijventerreinen en een aantal concrete projecten om de werkgelegenheid te stimuleren.

In 2017 kwamen er in de gemeente 160 banen bij in de gemeente. Lochem bleef toen, met 1,1% achter op de provinciale groei van 1,6%.

Gelderland

In de provincie Gelderland werd in 2018 voor het eerst de grens van 1 miljoen banen overschreden. Ook het aantal nieuwe bedrijven groeide spectaculair. Het waren er 8270, ten opzicht van 2600 in 2017. Twee-derde van de bedrijven in Gelderland zijn eenmanszaken. Hieronder vallen ook de ZZP’ers.

De Achterhoek hoorde net als vorig jaar bij de grootste groeiers. Het aantal banen groeide met 2,6 procent.

De volledige resultaten van de provinciale werkgelegenheidsenquête 2018 verschijnen vandaag (13/3) op de website van de provincie.

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Helaas gaan er ook weer 150 banen af bij For Farmers hoorde ik net op Radio Gelderland…..maar ik denk niet dat deze banen allemaal betrekking hebben op inwoners van alleen Lochem, zal meer regionaal en landelijk zijn, maar toch jammer.

Comments are closed.