Roekenkolonie Westerwal: ‘Niks aan te doen’

0
Roekennesten bij de Westerwal (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Tegen de groeiende roekenkolonie aan de Westerwal is momenteel niks te doen. De gemeente Lochem zegt desgevraagd dat het gaat om een gevestigde kolonie die wettelijke bescherming geniet. Bovendien is het broedseizoen begonnen. ‘Op dit moment kan er dus niets aan bestrijding worden gedaan. De roeken en hun nesten zijn beschermd’, zo luidt de uitleg.

De zogeheten fire-fly bakens die elders in Lochem in de bomen zijn gehangen moeten voorkomen dat de vogels ook op andere plekken gaan nestelen. Dat lijkt aan de Oosterwal en omgeving te lukken. De fire-fly bakens zijn kaartjes die draaien in de wind. Ze reflecteren zowel daglicht als uv-licht en schrikken dus zelfs in donker af. Op plekken waar zich al roeken bevinden mogen dit soort dingen niet worden ingezet.

Hanzeweg

Inmiddels lijkt ook de kolonie roeken aan de Hanzeweg te groeien. In het bosje tussen de Nijha en de passantenhaven wemelt het van de nesten. Omdat daar nauwelijks woonhuizen in de buurt staan, is de overlast daar beperkt.

Vogelbescherming Nederland

Veel informatie over roeken is te vinden op de website van Vogelbescherming Nederland. Deze organisatie constateert dat roekenkolonies door de luidruchtigheid en uitwerpselen niet overal even populair zijn. Toch dringt Vogelbescherming aan op zorgvuldigheid bij de beoordeling van ontheffingsaanvragen, die door de provincie kunnen worden verleend.