Laurens Leussink nieuwe hoofdtrainer Sportclub Lochem

0
De nieuwe hoofdtrainer Laurens Leussink (l) bij de ondertekening van het contract met Sportclub Lochem. Voorzitter Jakob Boelens (midden) en assistent Michiel Brunshorst zijn er blij mee (foto: Sportclub Lochem)

LOCHEM – Laurens Leussink (47) wordt met ingang van volgend seizoen hoofdtrainer van Sportclub Lochem. Leussink geldt als ‘een zoon van de club’ die terugkeert op het oude nest, zoals dat eerder ook gold voor de huidige trainer Henry Golstein, de oud-speler die vier seizoenen aan het roer stond en die na dit seizoen vertrekt. De huidige assistent-trainer Michiel Brunshorst blijft ook de komende twee seizoenen actief bij Lochem 1.

Het bestuur van Sportclub Lochem is erg blij met de komst van Leussink. “De gedroomde kandidaat”, vindt voorzitter Jakob Boelens. “Laurens kent de club goed en heeft ruime ervaring als hoofdtrainer. Dankzij zijn werk als leraar lichamelijke opvoeding weet hij als geen ander hoe hij het beste uit jonge mensen haalt. Bovendien volgde Laurens het afgelopen jaar een opleiding tot docent bij de KNVB. Dat is precies waar we de komende jaren met Lochem op inzetten.”

Loopbaan

Laurens Leussink begon zijn voetbalcarrière bij de F-jes van Sportclub Lochem en stoomde door naar het eerste elftal, waar hij meerdere seizoenen speelde. En hij is nog altijd actief bij het 45+ team van de club. Ook zijn loopbaan als trainer is in Lochem begonnen. Toen hij zijn opleiding aan het CIOS volgde begon hij als trainer van een E-team. Daarna volgden nog verschillende leeftijdscategorieën, waaronder de A1 dat op dt moment in de landelijke divisie uitkwam.
Hij werd al op jonge leeftijd hoofdtrainer bij onder ABS (Bathmen) en Eerbeekse Boys. Met Warnsveldse Boys sleepte hij als interim-hoofdtrainer het kampioenschap in de derde klasse binnen. Dat was zijn laatste club.

Zoektocht

Jakob Boelens zegt dat bij de laatste verlenging van het contract met Henry Golstein al werd afgesproken dat al vroeg in dit seizoen een zoektocht zou beginnen naar een opvolger. “We hebben een vacature geplaatst en daar leverde een aantal reacties op gemeld. Verder zijn we zelf actief gaan zoeken. Uiteindelijk is Laurens als beste gegadigde uit de bus gekomen.
Sportclub Lochem is ook nog op zoek naar een trainer voor het 2e elftal en een hoofdtrainer voor het vrouwenvoetbal. Met trots meldt Boelens dat de club nu een volledige vrouwenafdeling heeft met O13, O15, O17, O19 en een 1e elftal. “Dat kunnen lang niet alle verenigingen ons nazeggen. Ook niet in het westen van het land”, zo klinkt het.

Breed gedragen

Zelf kijkt Leussink uit naar zijn terugkeer bij Sportclub Lochem: “Ik heb begrepen dat mijn naam vanaf meerdere kanten is gevallen bij het bestuur. Het is prettig dat mijn komst breed gedragen wordt.” De eerste gesprekken leverden al een goed gevoel op en dat werd gaandeweg nog sterker. Hij zegt: “De visie en de manier van werken om de club sterker te maken, spreekt me aan. In het eerste jaar dat het huidige bestuur aantrad, is de financiële positie versterkt. Het tweede jaar is geïnvesteerd in de accommodatie en de komende jaren staat het versterken van de trainersstaf bovenaan het prioriteitenlijstje. Die stap-voor-stap aanpak spreekt me enorm aan. Zo werk ik zelf ook graag. Dat ik in de volle breedte mee mag helpen aan het versterken van de voetballende kwaliteiten en van de cultuur van de club, vind ik een mooie uitdaging.”

Een verbinder

De nieuwe man wil een verbinder zijn en niet iemand die vanaf dag 1 predikt hoe de wereld in elkaar zit. “Ik vind het superbelangrijk dat we het samen doen: de assistent-trainer, de keeperstrainer, de teammanager, de leider, het team en ik. Samen bepalen we het doel en de richting. Ik sta er niet boven, ik sta ertussen. Alleen als we er samen niet uitkomen, neem ik het besluit”, zo zegt hij.

Het bestuur vindt het belangrijk dat de hoofdtrainer zorgt voor een goede verbinding tussen het eerste elftal en de rest van de vereniging. Leussink over die opdracht: “Mijn primaire taak is hoofdtrainer van het eerste, maar ik ga ook het tweede en de oudere jeugd meer bij het eerste betrekken. Goede doorstroming op gang brengen. Zorgen dat we met elkaar de club op een hoger plan krijgen. Ik krijg een mooie, brede functie bij de club en dat spreekt me enorm aan.”

Sleeping giant

Sportclub Lochem is volgens Laurens Leussink een ‘sleeping giant’. “Een club met enorm veel potentie die er zelden uitkomt. Veel talentvolle jeugdspelers verlaten de club als ze net toe zijn aan het versterken van de hoofdmacht. Dat speelt Lochem sinds jaar en dag parten. Het zou mooi zijn als we dat weten te doorbreken. Dit is wel het moment daarvoor, nu de club echt op alle fronten bezig is zichzelf te verbeteren.”
Hij kan niet wachten om aan de klus te beginnen. “Lekker aan de slag met die gasten op het veld. Een nieuw team kneden. Ik ben een trainingsliefhebber, op het voetbalveld staan geeft me energie.” En er valt wat te kneden, want het eerste elftal maakt tot nu toe een dramatisch seizoen door. Het staat na 8 wedstrijden stijf onderaan in de 3e klasse B, met slechts 1 punt.

Jonge groep

Jakob Boelens ligt nog niet wakker van de huidige plek op de ranglijst. “Onze groep heeft een enorme verjongingsslag gemaakt. Tijdens de laatste wedstrijd stonden maar liefst 8 spelers jonger dan 21 jaar op het veld en twee van nog maar 17 jaar. Ik vind het belangrijk dat de groep scherp en goed traint en dat iedereen in het veld z’n best doet. De prestaties zijn ook helemaal niet zo slecht. Pech speelde tot nu toe dit seizoen ook een rol. Verder is het wat het is. Volgens mij komt het goed”, aldus de voorzitter.