Kwaliteit Berkelwater goed; onderzoek naar bodem slibdepot

0
Het slibdepot aan de Kanaaldijk toen daar verontreinigd Berkelwater werd opgevangen (archieffoto november 2018: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het zuurstofgehalte van het Berkelwater is goed, zo stelt het Waterschap Rijn en IJssel vast na voortdurende monitoring. Sinds december worden zowel binnen als buiten het kort daarvoor door een ernstige verontreiniging getroffen gebied geen problemen meer aangetroffen.

In november 2018 brak een persleiding waardoor spoelwater van de vestigingen van FrieslandCampina in Lochem en Borculo. Dit doodde vele vissen door zuurstofgebrek.

Slibdepot

Vele kubieke meters verontreinigd water werd destijds naar de slibdepots van Rijkswaterstaat aan de Kanaaldijk geleid. LochemsNieuws kreeg de afgelopen tijd signalen van stank aldaar. Het waterschap zegt zelf geen klachten binnen te hebben gekregen.

Bemonsteren

Het waterschap is in de maand juni begonnen met het bemonsteren van de depots om de kwaliteit van de (toplaag van de) bodem vast te stellen. In overleg met de gemeente Lochem, provincie Gelderland en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) wordt bepaald of de bodem de gewenste kwaliteit heeft of dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

Vissen gedijen

De omstandigheden in Berkel zijn geschikt voor vissen. Dat duidt op goede zuurstofwaarden. De verwachting is dat het herstel van de visstand goed is verlopen. In de volgende zomer zal het waterschap dit controleren, als onderdeel van de reguliere monitoring die elke zomer plaatsvindt.

Geen stank

Naar aanleiding van de vraag van LochemsNieuws is een medewerking van waterschap nog poolshoogte gaan nemen. Daarbij werd geen stank vastgesteld. Mensen die stank ervaren op de betrokken locatie, kunnen dit melden bij het waterschap via telefoonnummer 0314-369 369.