Stalling station Lochem lijkt op fietsenkerkhof [fotogalerij]

0

LOCHEM – Fietsen met lekke banden, fietsen zonder zadel, fietsen met kromme wielen, fietsen die fietsen die niet veel meer zijn dan een frame. De fietsenstalling bij het station van Lochem ziet er niet goed uit. De ‘verweesde’ draadezels houden bovendien veel stallingsruimte bezet. Want, ondanks alles: bijna alle fietsen zijn nog wel via een kettingslot met de stalling verbonden, zelf als er alleen nog een frame over is. Maar er komt een opruimactie.

Heel veel

Een lezer tipte LochemsNieuws over de fietsen waar je – op z’n zachts gezegd – niet zomaar mee wegfietst. ,,Ik zou iemand ophalen en was wat te vroeg. In de fietsenstalling telde ik zeker 120 fietsen die er niet uitzien alsof iemand daar nog naar omkijkt”, aldus de tipgever. We hebben het niet nageteld, maar de hoeveelheid barrels is inderdaad indrukwekkend. De bijgaande fotogalerij toont slechts een kleine selectie.

Lees verder onder de fotogalerij…

Onkruid

Sommige wrakken staan er al zo lang dat het onkruid door de spaken groeit. Er is zelfs een exemplaar waarvan de (lekker) band is geïntegreerd in een mierenhoop. velg heen is gebouwd. Wat verder opvalt dat fietszadels kennelijk roofgoed zijn. Veel fietsen missen dat toch voor de meeste wielrijders vrij essentiële onderdeel.

Handhaving

Het was even zoeken naar wie verantwoordelijk is voor de stationsstalling. Via ProRail kwamen we terecht bij de gemeente Lochem. Het beheer van de stalling is formeel in handen van de NS. Maar de gemeente is dan weer verantwoordelijk voor de handhaving.

Actieplan

Bij een controle telde de gemeente 40 fietsen die ten onrechte en meest al heel lang in de stalling staan, hangen c.q. liggen. Er is een actieplan gemaakt en in week 41 – dat is 7 tot en met 13 oktober – worden de ergste wrakken verwijderd.

Oproep

Vanaf 2 weken daarvoor verschijnen oproepen in de media en op de website van de gemeente om eigenaren op te roepen hun fiets – of wat daar van over is – weg te halen.

Dat het in eerste instantie om 40 fietsen gaat  is begrijpelijk. Er staat een enorme hoeveelheid fietsen met lekke banden in de stalling, maar dat feit is nog geen reden om aan te nemen dat de eigenaar de fiets heeft afgeschreven en niet meer komt opdagen.