KPN heeft belangstelling ‘lege buizenstelsel’ voor glasvezel in buitengebied

0
(bron: pixabay.com)

LOCHEM – De gemeente Lochem en KPN praten over aanleg van glasvezel in het buitengebied. De gemeente meldt dat beide partijen de intentie hebben uitgesproken om het project uit te voeren. KPN wil gebruik maken van een door de gemeente aan te leggen buizenstelsel. Daar is 4 miljoen euro mee gemoeid.

Samenwerking
De komende weken gaan het telecombedrijf en de gemeente om de tafel om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Wethouder Bert Groot Wesseldijk hoopt dat de aanleg in de eerste helft van 2018 kan beginnen met het graafwerk. De verdere tijdsplanning maakt deel uit van de onderhandelingen met KPN.

Marktaandeel
,,Deze duidelijkheid over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Lochem is prachtig nieuws. Wij zijn erg blij met het aanbod van KPN. Voor onze inwoners en bedrijven in het buitengebied biedt dit de meeste kans op een glasvezelaansluiting. Vooral omdat KPN een groot marktaandeel heeft in het buitengebied”, aldus de wethouder.

4 miljhoen
De gemeenteraad reserveerde in juni 4 miljoen euro voor de aanleg van het buizenstelsel op voorwaarde dat minimaal 1 provider zou meedoen. Het idee is dat telecomproviders eerder geneigd zouden zijn om glasvezel aan te leggen als het dure graafwerk ze uit handen wordt genomen. De bedoeling is dat de gebruiker van de buizen gaat betalen voor het gebruik. Lochem denkt de kosten binnen maximaal 25 jaar terug te verdienen.

Belangstelling
Een oproep aan de telecombranche heeft volgens de gemeente meerdere reacties opgeleverd, waaronder dus die van KPN. Lochem bedacht het plan met de buizen samen met omliggende gemeenten. KPN voert op dit moment ook gesprekken met Bronckhorst.

Voortouw
Het plan ontstond omdat de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Lochem en enkele omliggende gemeenten niet wilde vlotten. Het bedrijf CIF, dat van plan was om alle gemeenten in de Achterhoek te bedienen, kon dat op korte termijn niet waarmaken zo bleek eerder dit jaar. Een aantal gemeente besloten daarop zelf het voortouw te nemen.