BARCHEM – Het begint als een standaard promotiefilm met mooie beelden uit de Achterhoek en een zoetgevooisde voice-over die vertelt hoe prachtig de streek is. Maar dan volgt een onverwachte wending. Zwientie grijpt in met ‘ wat een genöhl!’. Hij vertelt in ‘t plat over de historie van 351 jaar Achterhoek. De eindredatie van de animatiefilm van ToonWorkz uit Zutphen was in handen van Barchemer Arie Ribbers.
In het verhaal komen bekende Achterhoekers voor zoals dominee Willem Sluiter en Meerster Heuvel. De laatste heet voluit Hendrik Willem Heuvel en was onderwijzer in Laren en schoolhoofd te Gelselaar en Borculo. Hij is met name bekend geworden als schrijver over Achterhoekse streekgeschiedenis en volkskunde. Zijn bekendste werk ‘Oud-Achterhoeks boerenleven’ is een klassieker.
Arie Ribbers werkte vroeger voor Omroep Gelderland en presenteerde daar onder meer jarenlang het Achterhoekse dialectprogramma ‘Um de meddagpot’. Hij is verder mede-oprichter van het blad Noaber en columnist. Ribbers is ‘streektaalkonsulent veur het Achterhooks en Liemers’ bij het Staring Instituut.
Hoe kun je met 351 jaar Achterhoek het Twentekanaal tot noordgrens bombarderen?
Het zit ‘m in het “ruwweg” 😉
Ik vind dat het stukje Gelderland boven het Twentekanaal er ook bij hoort. Immers, het Twentekanaal is pas in de jaren dertig van de vorige eeuw gegraven. Het gebied rond Laren, Lochem en Harfsen hoorde in de dertiende eeuw al bij de graafschap.
Ik hanteer voor de Achterhoek (die nooit als afgebakend gebied bestaan heeft) een nog ruimere definitie: het stuk van Oost-Gelderland ten oosten van de IJssel en een noorden van de Rijn. Ik reken de Liemers dus mee.
Oh ja, die onderwijzer, die het had over “Dees achterhoek”, had het niet over wat wij nu de Achterhoek noemen, maar over het feit dat hij waa
r hij woonde een achterhoek vond.
Comments are closed.