Koopwoningen plan Detmerskazerne Eefde nauwelijks naar eigen inwoners

0
Afbeelding ter illustratie (Afbeelding van anncapictures via Pixabay)

EEFDE/LOCHEM – In fase 1 van het bouwplan Detmerskazerne in Eefde zijn slechts twee van de 26 woningen naar kopers uit het dorp zelf gegaan. Verder komen twee kopers uit Gorssel en een aantal anderen was al eerder inwoner van de gemeente en keert nu terug.

Dit blijkt uit de antwoorden van het Lochemse college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de PvdA. Er komen 8 kopers uit de gemeente Zutphen. De rest komt uit Nijverdal, Ruurlo, Twello, Gaanderen, Apeldoorn, Loenen, Deurne, Amersfoort, Amsterdam en De Meern.

Geen beleggers

Uit de antwoorden van het college blijkt verder dat alle 26 woningen zijn verkocht aan natuurlijke personen. Dat betekent dat er geen beleggers in de race waren.

Fractievoorzitter Jos Israel van de PvdA constateert dat fase 1 van het bouwplan de woningnood en de doorstroming in de gemeente Lochem niet vooruit helpt. De gemeente heeft momenteel geen middelen om invloed uit te oefenen op wie een woning koopt. Israel vindt dat dit moet veranderen. ‘Je zou bijvoorbeeld voorrang kunnen geven aan mensen met een sociale of economische binding. De oude gemeente Gorssel had zo’n regel. Als raad hebben we hier ook om gevraagd’, zo laat hij desgevraagd weten.

Bouwen naar behoefte

Dit gebeurde in mei tijdens de behandeling van de woonvisie Almen, als onderdeel van een bredere onderzoeksvraag. Het is onduidelijk hoe het hiermee staat. ‘Je zult in ieder geval moeten gaan bouwen naar behoefte. Ook om de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te krijgen. Het is duidelijk dat dit in Eefde niet gelukt is. Erg teleurstellend voor woningzoekenden in Eefde en onze hele gemeente. De grote vraag aan het college en raad is: wat leren wij hiervan en hoe kan het beter?’, aldus de fractievoorzitter van de PvdA.