Home Nieuws Politiek/bestuur Kijkers bij Sluis Eefde nog even niet welkom

Kijkers bij Sluis Eefde nog even niet welkom

0
De sluis bij Eefde met rechts de nieuwe sluiskolk en het heringerichte terrein ernaast (bron: Rijkswaterstaat)

LOCHEM/EEFDE – De kijkerspromenade bij de sluis in Eefde en de ‘Activity Square’ op sportpark De Elze in Lochem blijven nog even gesloten voor het publiek. De VVD diende maandag een motie in waarin werd gepleit voor een snelle heropening van de voorzieningen. Na uitleg van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve bleek al snel dat de motie het niet zou halen. De VVD bracht ‘m daarom niet in stemming.

De voorzieningen zijn op verzoek van de burgemeester afgesloten op basis van een noodverordening. De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft daarop een zogeheten aanwijzingsbesluit genomen. Deze kan ook alleen worden teruggedraaid door de voorzitter, al zal deze wel geneigd zijn te luisteren naar adviezen van de burgemeester van de betrokken gemeente. Dat heeft Ton Heerts vorige week zelf aangegeven.

Politie

Van ‘t Erve ontraadde de motie en gaf aan dat hij voortdurend in overleg is met de berokken partijen. Met name de politie heeft afgeraden om snel tot versoepeling over te gaan. De burgemeester gaf de sluis bij Delden als voorbeeld. Daar stonden op Hemelvaartsdag mensen schouder-aan-schouder na de schepen te kijken. Daaronder de nodige fietsende ouderen, die qua leeftijd tot een kwetsbare groep behoren.

Zo kort mogelijk

De VVD had met name de sluis in Eefde vergeleken met Ikea en drukke stadscentra, waar ook veel mensen op af komen. De liberalen kregen overigens wel brede steun voor de gedachte dat vrijheidsbeperkende maatregelen zo kort als mogelijk moeten duren. Maar verschillende fracties wezen erop dat de burgemeester en zijn adviseurs in deze bijzondere situatie de ruimte moet krijgen en dat de politiek dan ‘de mond maar even moet houden’.

Het vertrouwen in de burgemeester werd overigens ook door de VVD uitgesproken. Om daar geen enkele twijfel over te laten bestaan werd de motie ingetrokken.