Motie voor inkoop duurzamer energie verworpen

0
Afbeelding ter illustratie (foto: Eric Anada / Pexels.com)

LOCHEM/GORSSEL – Een motie van GroenLinks en D66 waarin werd gepleit dat de gemeente Lochem op zoek moet naar meer duurzame energieleveranciers heeft het maandagavond niet gehaald. Alleen de indieners en het CDA stemden voor de motie. GB, VVD, PvdA en MmL waren tegen. Dit ondanks het feit dat verantwoordelijk wethouder Henk van Zeijts deze bijna hartstochtelijk had aanbevolen.

Volgens de wethouder kwam de motie op een goed moment. In 2023 lopen de contracten met de huidige leveranciers af. En omdat Europese aanbesteding lang duurt moeten de onderhandelingen binnenkort al beginnen. De tegenstemmers vinden dat de financiële consequenties van de roep om groene energie niet is te overzien en willen eerst meer informatie.

Cleantech Regio

Lochem koopt de energie samen met de andere gemeenten uit de Cleantech Regio in. Aan de inkoop doet zelfs nog een aantal andere gemeenten mee. De tegenstemmers vinden het huidige beleid van aankoop van ‘grijze’ stroom, in combinatie met groene certificaten, acceptabel. Via die certificaten wordt indirect wel geïnvesteerd in duurzamer energie, maar het stimuleert de eigen leverancier niet om schoner te gaan produceren.

Het is overigens bij Europese Aanbesteding toegestaan om naast de prijs ook voorwaarden te stellen aan duurzaamheid en kwaliteit.

GroenLinks en D66 lieten in de motie veel ruimte voor het college om te handelen. Ook werd opgeroepen om de gemeenteraden en colleges van andere gemeenten in de Cleantech Regio om de hoogte te brengen van de strekking van de motie. Omdat deze uiteindelijk met 9 tegen 14 stemmen werd verworpen komt het daar niet van.

Gazprom

Gisteren publiceerden we al een bericht over de ingediende motie. GroenLinks ontdekte dat Lochem energie koopt van twee bedrijven die slechts scoren op de duurzaamheidsladder van milieu- en consumentenorganisaties. Daar staat het Russische Gazprom zelfs helemaal onderaan.