Kerstavond: Speciale kerstuitzending Allemaal1.TV

0
Foto's uit de Allemaal1.tv-studio (Foto's: Jorrit van de Kolk)

LOCHEM/GORSSEL – Op kerstavond, donderdag 24 december, is vanaf 18.30 uur een speciale kerstuitzending te zien van Allemaal1.tv. Daarin komen veel bekende en minder bekende gezichten uit verschillende kernen van de gemeente aan bod. Door de aangescherpte coronamaatregelen zendt Allemaal1 even niet meer live uit. De gesprekken worden een dag eerder opgenomen om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk bij elkaar moeten zijn.

Allemaal1.tv is te bekijken via het gelijknamige YouTube-kanaal. Uiteraard is daar ook alles terug te kijken, op elk gewenst moment. De makers verzoeken iedereen om ouders en/of grootouders waar nodig te helpen met het kunnen bekijken van de uitzendingen. Dit kan via een smart-TV, een tablet, laptop of ander apparaat met internetverbinding.

In deze speciale uitzending komen ondernemers aan het woord. Dit keer zitten de Larense wereldbakker Wijnand Stegeman en Steffie Rutten van circus Bolalou samen aan tafel. Zij hebben meer met elkaar van doen dan je zou verwachten. Zowel bij de bakker als in het circus zijn deze week filmbeelden gemaakt op locatie.

Huisartsen

Verder blikt de scheidende Lochemse huisarts Jeroen van Huijstee terug. Ook zijn college Maurice van Gelderen uit Gorssel schuift aan. Uiteraard wordt met hen teruggeblikt op een jaar vol corona-hectiek. De uit Eefde afkomstige uitvaartverzorger Daniëlle Arends heeft daar – in een apart gesprek – vast weer een heel andere kijk op.

Muziek

Er zitten twee muziekmomenten in de uitzending, waarvan een met de kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Jan Ottink. In de rubriek ‘Op de bank met…’ wordt hij geïnterviewd en aansluitend speelt hij een van bekende liedjes in de streektaal. En huiszangeres Marin Krabbenborg zingt een kerstlied.

Oude filmbeelden en vlog

Namens het Historisch Genootschap vertelt Wout Klein over hoe de vereniging actief kan blijven in coronatijd. En uiteraard neemt hij weer mooie oude filmbeelden mee. Meer video is er in de vorm van een vlog van Shelle Kelhout waarin ze vertelt hoe het haar vergaat. En Lin Klooster maakte een video van een actie van de Dorspraad Eefde. Ze is zelf aanwezig om te vertellen ho de video over de kerstdozenactie tot stand kwam.

De lockdown

Maar de uitzending begint met een gesprek met burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve en directeur Mirjam Radstake van de Schouwburg Lochem. Zij vertellen over hoe ook Allemaal1.tv geconfronteerd werd met de nieuwe coronaregels. Duidelijk was al snel dat de live-uitzendingen, waarbij alle gasten tegelijk aanwezig waren in de studio in de schouwburg, niet meer konden. Er kwam een minutieus plan om alles coronaproof te laten verlopen.

Aanpassingen

De schouwburg en de foyer zijn dicht voor alle publiek. Omdat het nu nog meer voorheen nodig is om te verbinden en te informeren, is toestemming verleend om met de nodige aanpassingen toch programma’s te maken. Van twee uitzendingen naar één in de week en een opnamedag waarin alles in gedeelten en met maximaal twee studiogasten wordt opgenomen.

Goede start

Initiatiefnemer Bart Verdult: “Het publiek heeft onze eerste twee live-uitzendingen enthousiast ontvangen en meer dan 4000 mensen keken ernaar. En toen kwam de lockdown. Al snel was duidelijk dat het team door wil met televisie maken, als dat coronaproof kan. Want we maken de uitzendingen omdat we willen informeren en verbinden in coronatijd.”

Afstemming

De nieuwe aanpak is afgestemd met het bestuur van de schouwburg, met de gemeente en er was overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “We hopen dus dat u kijkt naar onze ‘koffietijd in een Lochemse jas’. Op kerstavond, op Oudejaarsdag en in de volgende weken van de lockdown”, aldus de makers.

LochemsNieuws is redactioneel partner van Allemaal1.tv.