Kandidaten waterschapsverkiezingen uit gemeente Lochem

0

LOCHEM/GORSSEL – Negen partijen doen op 15 maart een gooi naar de zetels in het algemeen bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel. Op de lijsten staat een aantal kandidaten uit de gemeente Lochem. Maar het aantal mensen dat op rechtstreeks verkiesbare plaatsen staat is klein.

André de Groot, melkveehouder uit Laren, staat op plaats 2 bij de VVD (lijst 4). Die partij heeft nu 3 zetels dus de kans dat De Groot rechtstreeks wordt verkozen is vrij groot. Bij de liberalen staat Linda van der Toorn uit Gorssel op de 25e plaats.

Lochemers

Het CDA (lijst 1) heeft momenteel 5 zetels en treedt opnieuw aan met een lange kandidatenlijst. Kandidaten uit de gemeente Lochem staan niet hoog, maar zijn wel bekend als bestuurder en voormalig raadslid. Marijke van Haaren-Koopman staat op plaats 15. De oud-gemeenteraadsleden Corry Giessen-Schoorlemmer en Hermien Wiselius-Kottelenberg staan op respectievelijk 20 en 28.

Water Natuurlijk heeft nu 5 zetels in het waterschapsbestuur en is dus met het CDA de grootste kracht. De Lochemse inbreng is karig. Alfred te Pas uit Lochem staat op 24. En op 31 staat Gerrit Berkelder uit Kring van Dorth en op 36 Gerthe Lamers uit Lochem. Bij de PvdA (lijst 3), dat nu 4 zetels heeft staat Nivo Groen uit Lochem op de 10e plaats. Maarten Leerkotte uit Laren staat op plek 15.

Berkel

De Vrienden van Berkel (lijst 5) heeft momenteel 2 zetels en gaat de strijd aan met een lijst waarop onder meer Gerard Tiemessen uit Lochem op de 3e plaats staat. Op plaats 6 staat Henk-Jan Bouwhuis uit Eefde. Henk Braakman uit Laren staat op 12 en Wim ter Meulen uit Almen op 16. Eén plaatsje lager staat Jan Nieuwburg uit Eefde.

50Plus (lijst 6) is nu met 1 zetel vertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Lochem geldt als een van de meest vergrijsde gemeenten maar 50Plus wist geen kandidaten te vinden. De Algemene Waterschapspartij (AWP, lijst 7) heeft eveneens 1 zetel en gaat onder meer met Henk Kreunen uit Lochem op plaats 2 een nieuwe poging wagen.

Nieuwkomers

Ondernemend Water (lijst 8) is een nieuwkomer met 9 kandidaten op de lijst. Daarvan komen er precies nul uit de gemeente Lochem. Dit geldt ook voor de Boer Burger Beweging (BBB). Ook die partij doet voor het eerst mee, maar heeft geen kandidaten uit de gemeente. In het huidige bestuur heeft DKK, de Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen, 1 zetel. Deze partij doet dit keer niet meer mee.

In het dagelijks bestuur van het waterschap zit overigens ook een inwoner van de gemeente Lochem. Dat is heemraad Peter Schrijver uit Epse.
De volledige kandidatenlijsten zijn HIER te vinden.
Meer informatie over de verkiezingspagina van Waterschap Rijn en IJssel.