John Berends nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland

0
John Berends (foto: CDA)

ARNHEM – John Berends, de huidige burgemeester van Apeldoorn, wordt vrijwel zeker de nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland. Provinciale Staten is voor de benoeming en de minister neemt zo’n aanbeveling altijd over. Berends volgt Clemens Cornielje per 1 februari op.

Drs. J.C.G.M. Berends – lid van het CDA – is sinds 19 maart 2012 burgemeester van Apeldoorn. Daarvoor was hij 7 jaar lang burgemeester van Harderwijk. Weer 7 jaar daarvoor was hij wethouder en loco-burgemeester in Zwolle.

Zwollenaar
De nieuwe commissaris is in Zwolle geboren op 26 april 1956 en is dus 62 jaar oud. Hij heeft pedagogiek en onderwijskunde gestudeerd en heeft in 1994 een Master Public Administration behaald. John Berends is gehuwd, heeft drie kinderen en woont in Uddel in de gemeente Apeldoorn.

Profiel
Provinciale Staten vindt dat Berends het best bij de Gelderse profielschets past. Daarbij worden zijn ruim bestuurlijke ervaring, de politieke antenne, zijn toegankelijkheid en ontspannen stijl van opereren genoemd. Verder heeft hij een breed netwerk zo oordelen PS.

De huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt op 1 februari na ruim 13 jaar in functie te zijn geweest. Hij kampt sinds een aantal jaren met gezondheidsproblemen.

Installatie op 6 februari
Als de procedure volgens plan verloopt wordt John Berends op 6 februari 2019, tijdens de Statenvergadering, geïnstalleerd als de 17e commissaris van de provincie Gelderland.