Albert Heijn wordt eet- en bezorgcentrum

0
Albert Heijn in Lochem (foto: archief LochemsNieuws)

LOCHEM/ZAANDAM – Albert Heijn gaat de supermarkten flink op de schop nemen. Om de daling van het marktaandeel te stoppen gaan producten als schoonmaakmiddelen en diervoeding eruit. Daarvoor in de plaats komen ‘eethoeken’, veel meer verse producten en een servicepunt voor snelle thuisbezorging. Dit heeft de nieuwe topman van Ahold Delhaize, Wouter Kolk, gezegd tegen het Financiële Dagblad (FD) en de NOS.

Albert Heijn wil in de winkels gaan koken voor de klant en verse kant-en-klaar-maaltijden verkopen. Wanneer en waar de transitie begint is nog niet bekend. In Lochem is de grootgrutter van plan om de winkel uit te breiden. De huidige parkeerplaats wordt bij de winkel getrokken. De bouwvergunning is ingediend. Als de uitbreiding wordt gerealiseerd is dat natuurlijk een uitgelezen moment om met de nieuwe formule te starten.

De verse maaltijden worden ook aan huis bezorgd. Hiervoor spreekt AH al met bekende bezorgdiensten als Deliveroo en Thuisbezorgd, zo meldt het FD.

Marktaandeel
Volgens marktonderzoeker GfK daalt het aantal huishoudens dat wel eens een AH-filiaal bezoekt. In 2016 was dit nog 88% maar dit jaar wordt vermoedelijk de 80% niet meer gehaald. De omzet van de supermarkten stijgt minder snel dan de marktgroei. Daarbij valt op dat de eigen filialen – zoals die in Lochem – het slechter doen dan de winkels van franchisenemers.

Mogelijk sluit een aantal van de nu ruim duizend filialen, maar volgens de topman die pas op 1 november is begonnen, zullen dat er niet veel zijn. Gezien de uitbreidingsplannen ligt het niet voor de hand dat Lochem de winkel kwijt raakt.