Japanse Duizendknoop blijft lastig te bestrijden

0
De Japanse Duizendknoop 'in actie' bij Epse (archieffoto)

LOCHEM – De Japanse Duizendknoop blijft lastig te bestrijden. De plant woekert vrolijk door op veel plaatsen in de Achterhoek. Ook de gemeente Lochem heeft ermee te maken. Het CDA stelde er maandag vragen over aan het college. Uit het antwoord blijkt dat Lochem inzet op 3 keer per jaar maaien en resten apart afvoeren.

Volgens wethouder Henk van Zeijts lijkt dit tot nu toe de beste optie. Maar andere ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding worden in de gaten gehouden en soms ook getest. Zo zijn warm water en stoom al geprobeerd.

Subsidie

Het CDA kwam met de vraag omdat de provincie een subsidiepotje heeft voor de bestrijding. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moet de gemeente een plan van aanpak opstellen. Lochem heeft dit nog niet en heeft dus ook geen subsidie aangevraagd.

Chemische bestrijding

Op de vraag of chemische bestrijding een optie zei Van Zeijts dat de effectiviteit van chemische middelen nog niet is aangetoond en dat de gemeente liever afziet van het gebruik van zulke middelen. Een optie is nog wel het afgraven en sorteren, maar dat is een dure grap.