Is Bloemenkamp Gorssel rijp voor de slopershamer?

0
De Bloemenkamp in Gorssel (archieffoto: Niek Hidding)
Reading Time: 2 minutes

GORSSEL/LOCHEM – Eind dit jaar loopt de overeenkomst tussen de gemeente Lochem en de eigenaar van wooncomplex de Bloemenkamp af. Wethouder Marja Eggink hoopt dat de ongeveer honderd Oekraïners die daar wonen desondanks wat langer kunnen blijven. Bij voorkeur tot opleveren van tijdelijke woningen in Gorssel en Eefde. Op de achtergrond spelen nog pogingen van Stichting Vrienden van de Bloemenkamp om het complex te behoeden voor de slopershamer.

GroenLinks stelde maandagavond vragen over beëindiging van de overeenkomt met eigenaar Stichting Vastgoed Zorgsector (VGZ). Uit een artikel in dagblad de Stentor zou blijken dat VGZ niet van zins is om de overeenkomst te verlengen. Argument: Het perspectief op herontwikkeling ontbreekt. De eigenaar wil het complex platgooien en er nieuwe appartementen bouwen.

Hoop

GroenLinks vroeg aan wethouder Eggink waar de Oekraïners worden gehuisvest als ze moeten vertrekken. Daarop uitte de wethouder de hoop dat de bewoners niet al op 1 januari weg moeten zijn. In Gorssel wordt gewerkt aan de realisatie van tijdelijke woningen voor Oekraïners en spoedzoekers. In Lochem wordt zo’n voorziening deze week geopend aan de Zutphenseweg. De hoop is Gorssel in de eerste helft van volgend jaar klaar te hebben en Eefde in de tweede helft. In Eefde is de oppositie van omwonenden tegen de plannen stevig.

De wethouder kon geen antwoord geven op de vraag of sloop van de Bloemenkamp nu snel naderbij komt. Er is nog geen sloopvergunning aangevraagd. Dit leidde bij Jos Israel van de PvdA tot opmerkingen over het complex: “Het kan toch niet zo zijn dat dit complex langere tijd leeg komt te staan terwijl zoveel jongeren in Gorssel zitten te springen om woonruimte”, zo luidde zijn reactie. Eggink gaf aan dat de gemeente weinig invloed kan uitoefenen en dat sloop en nieuwbouw geen nieuw gegeven zijn.

Renoveren

Tegen die sloop is de Stichting Vrienden van de Bloemenkamp in het geweer gekomen. Pogingen om het complex op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen mislukten. Het ontwerp is van architect Willem Knuttel en het was de allereerste serviceflat in het oosten van het land. De monumentale waarde wordt onderschreven door erfgoedverenging Heemschut, De stichting, die zich gesteund voelt door veel inwoners van Gorssel, probeert de eigenaar nu te bewegen om grondig te renoveren in plaats van nieuw te bouwen. In een recente brief aan VGZ wordt aangedrongen op onderzoek naar het verschil in kosten van beide opties.

In een brief aan de gemeenteraad beklaagt de stichting zich over het participatietraject dat VGZ, via een externe partij, heeft ingezet. Er kwam een startnotitie en er werden drie informatiebijeenkomsten gepland. Daarvan zijn er slechts twee gehouden en van de laatste zijn geen notulen verschenen, schrijft de stichting. Er werd aanvankelijk een schets met 70 appartementen gepresenteerd. Maar bij de startnotitie is een nieuwe schets gevoegd met 58 appartementen met bijbehorende parkeerplaatsen.

Belangen

De bijeenkomsten werden bezocht door zowel verontruste omwonenden als door mensen die geïnteresseerd zijn in een nieuwe woning. De tegengestelde belangen leidden tot irritaties. De vrienden van de Bloemenkamp dringen aan op renovatie en behoud van betaalbare woningen, eventueel in combinatie met een alternatieve locatie waar VGZ een nieuw complex kan bouwen. De Smitkamp en Mogezomp worden hiervoor aangedragen. Deze locaties zijn al in beeld voor nieuwbouw.